EU chce dohlížet i na banky mimo eurozónu

Brusel - Limity působnosti Evropské centrální banky (ECB) se možná brzy změní. Evropská unie se bude tento týden zabývat plánem, jak umožnit ECB, aby mohla vykonávat dozor i nad finančními ústavy v zemích, které stojí mimo eurozónu. Brusel by chtěl, aby ECB dohlížela na všechny banky, tedy jak na ty v eurozóně, tak ve zbytku EU.

Lídři EU se minulý týden na summitu dohodli, že zavedou nový způsob dohledu. Klíčovým orgánem by měla být právě ECB. Dohoda se obecně považuje za krok směrem k vytvoření bankovní unie, kde především země eurozóny budou společně podporovat banky, které se dostanou do problémů. Smyslem je tímto způsobem zároveň bránit propadu kurzu eura.

Plán nicméně vyvolává obavy mezi deseti zeměmi EU, které nejsou členy eurozóny; to je mimo jiné i Česká republika. Premiér Petr Nečas, který se bruselského summitu zúčastnil, už několikrát zopakoval, že Praha by mohla plán na vytvoření bankovní unie zablokovat. Velké české banky mají „matky“ převážně v eurozóně a Nečas má obavy, aby si mateřské banky nevylepšovaly bilanci právě na úkor těch českých.

Aby se rámcová dohoda stala realitou, musejí diplomaté nejprve najít způsob, jak vyhovět těm zemím mimo zónu eura, které by se k bankovní unii potenciálně připojit chtěly. To je například Švédsko a Dánsko.