Číňané těží ropu v Afghánistánu, polovinu zisku dostane zdejší vláda

Kábul - Číňané otevřeli první ropné pole na severu Afghánistánu. Země loni podepsala kontrakt na 25 let s čínskou státní společností CNPC. Jde o první velký afghánský projekt ropné produkce. Projekt má zemi zajistit miliardy dolarů.

V Afghánské části pánve Amudarja se má ukrývat až 87 milionů barelů ropy. Číňané ale předpokládají, že skutečné zásoby budou mnohem vyšší. Oblast by tak v budoucnu mohla zajišťovat veškerou domácí spotřebu ropy. „V příštím roce odtud vytěžíme zhruba 1 a půl milionu barelů ropy,“ prohlásil afghánský ministr nerostných zdrojů Wahillah Šahrany.

Do budoucna chce firma oblast těžby ještě rozšířit. Produkce by tak měla přesáhnout 2 miliony barelů. „V roce 2014 by se měla těžba dostat až na 2 a čtvrt milionu barelů. To by mělo Afghánistánu výrazně pomoct k soběstačnosti a ekonomické nezávislosti,“ konstatoval Šahrany.

Těžba ropy v Afghánistánu
Zdroj: ČT24

V oblasti by měla těžba ropy významně přispět i ke snížení nezaměstnanosti. Například v chudé provincii Saripúl, kde je teď bez práce skoro pětina lidí, má vzniknout přes dva tisíce pracovních míst.

Počáteční investice čínské CNPC se mají vyšplhat minimálně na 400 milionů dolarů (v přepočtu 7,5 miliardy korun). Přes padesát procent zisku bude firma podle dohody odvádět afghánské vládě.

Číňané těží ropu v Afghánistánu (zdroj: ČT24)