Půjčit si, sdílet, darovat? Češi si oblíbili nové zprostředkující servery

Praha - Češi si po vlně zájmu o slevové servery oblíbili další novinku. Trend sdílení už je zajetý v USA nebo Velké Británii, v tuzemsku se ale teprve nyní začínají množit servery, díky nimž si lidé mohou půjčovat věci, které zrovna nepotřebují. Mohou je rovněž darovat nebo sdílet. Může přitom jít o knihu, skříň, ale i automobil. To se v době, kdy řidiči za benzin platí větší sumu, vyplatí.

Jen za odvoz se dá získat třeba skříň, postel nebo křeslo. „Většinou si od nás nábytek brali studenti, kteří si ho vzali na nový privát,“ konstatovala uživatelka serveru Nevyhazujto.cz Markéta Zichová, která se do hodiny po zveřejnění inzerátu zbavila starého nábytku, jenž jí doma překážel.

Nejen darovat, ale i půjčit se dá přes internet cokoli. Servery zprostředkovávající sdílení se množí. Některé nabízí třeba vrtačky, jiné třeba knihy. „Je to možnost, jak si je přečíst, aniž bych si je musel kupovat nebo chodit do knihovny,“ podotkl Ondřej Kadlec, uživatel serveru Knihoběžník.cz.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)

Na většině severů se sdílí zadarmo nebo za výhodný poplatek. Například v Brně jezdí šedesát lidí deseti auty. „Máme auta od malé Corsy až po velkého sedmimístného Sharana. Ceny za kilometr jsou 5,50 do 7,10 haleřů včetně pojištění i paliva,“ řekl spoluzakladatel Auta napůl Stanislav Kutáček. „Propočítal jsem si to a vyplatí se mi to, pokud najedu méně než 10 tisíc kilometrů ročně,“ podotkl uživatel Auta napůl Petr Šulc.

S půjčováním věcí na internetu se začalo v USA a Velké Británii. Serverů zprostředkovávajících sdílení jsou v těchto zemích stovky.