Automobilka Ford nebude stavět v Mexiku, ale doma v USA. Vysloužila si pochvalný tweet od Trumpa

Ford nebude stavět v Mexiku, ale doma v USA (zdroj: ČT24)

Donald Trump má do inaugurace americkým prezidentem ještě víc než dva týdny, ale už se naplňují jeho představy o americké ekonomice. Tamní automobilka Ford totiž ustoupila od svého plánu vybudovat v Mexiku novou obří automobilku. Místo toho investuje doma v Michiganu. Může jít jak o reakci na Trumpovy prorůstové návrhy, tak i o obavu z celních tarifů.

S novým rokem americká automobilka Ford obrátila. Budoucnost svých elektromobilů už nespojuje s Mexikem, ale s továrnou v Michiganu na severu USA. Investuje sem 700 milionů dolarů a vytvoří několik set nových pracovních míst.

Částečně je to i díky Donaldu Trumpovi. „Je to doslova vyslovení důvěry některým prorůstovým návrhům, které už načrtnul,“ podotknul generální ředitel Fordu Mark Fields.

obrázek
Zdroj: ČT24

Motiv ale nemusel být tak jednoznačný a rozhodnutí mohla ovlivnit i hrozba celních tarifů. Trump totiž hrozí zrušením severoamerické dohody o volném obchodu a zavedením dovozních cel ve výši 35 procent.

Trump tím totiž vyhrožoval v nejnovějším tweetu jiné automobilce – General Motors. „General Motors posílá v Mexiku vyrobené modely Chevy Cruze americkým prodejcům bez cla. Vyrábějte v USA, nebo plaťte vysoká dovozní cla!“ uvedl vítěz prezidentské volby na sociální síti. Podobná varovná slova zazněla i na adresu další automobilky, Toyoty Motors. „Toyota řekla, že postaví novou továrnu v mexické Baji, kde bude vyrábět vozy Corolla pro Spojené státy. Nic takového! Postavte závod v USA, nebo při dovozu plaťte vysokou daň!“ napsal Trump na Twitteru.

Toyota předloni v dubnu oznámila, že postaví svou první továrnu v Mexiku, její kapacita má činit 200 tisíc vozů ročně. Od roku 2019 se má v Mexiku vyrábět model Corolla a firma sdělila, že do Mexika hodlá přesunout výrobu tohoto modelu z továrny v kanadském Ontariu.

Toyota zatím Trumpovo vyjádření nekomentovala. Její prezident Akio Toyoda ve čtvrtek podle agentury Reuters řekl, že firma zatím omezení výroby v Mexiku neplánuje a případné změny ohledně plánů pro Mexiko učiní až po Trumpově inauguraci 20. ledna.

Podle Trumpa je krok Fordu jen začátek

Během kampaně podobně jmenovitě útočil i na další automobilky, včetně Fordu, který nyní zahodil plány na továrnu za víc než půldruhé miliardy dolarů v Mexiku. Trvá ale na tom, že ho Trump k ničemu nenutil. „Toto obchodní rozhodnutí jsme učinili nezávisle,“ prohlásil ředitel Fordu, byť s Trumpem i jeho budoucím viceprezidentem Mikem Pencem aktuálně hovořil.

Od miliardáře mířícího do Bílého domu si každopádně automobilka vysloužila pochvalnou zmínku na Twitteru. „Díky Fordu za zrušení nové továrny v Mexiku a vytvoření 700 nových míst v USA. Tohle je jen začátek,“ uvedl.

Mantru z kampaně v podobě pracovních míst pro Američany a domácích investic opakuje Trumpův tým dál i krátce před inaugurací. „Těšíme se na zákony, které nám umožní zbavit se laviny byrokracie dusící americká pracovní místa a růst,“ zmínil Pence.

S republikánskou většinou v obou komorách Kongresu bude mít Trump jako prezident snazší cestu k prosazování svých návrhů. Jeho tým se ale důsledně vyhýbá tomu, že právě za jeho předchůdce Baracka Obamy nezaměstnanost ve Spojených státech klesala a v listopadu 2016 byla nejnižší za posledních devět let.