Roboti slouží, kávovary slyší, auta myslí. Americký veletrh CES načrtl budoucnost

Jako jedni z prvních se na 50. ročníku největšího světového veletrhu spotřební elektroniky CES, který začal v Las Vegas, přihlásili o pozornost výrobci automobilů. Potvrdili tak trend z minulých let, že už jim nestačí tradiční místa jako Detroit (byť tamní přehlídka odstartuje již 8. ledna) či Ženeva. Vedle aut nabízí CES tisíce různých novinek spadajících například pod internet věcí (a ovládaných hlasem), virtuální, tedy rozšířenou realitu či třeba vylepšené roboty a drony. Tradičně pak o přízeň zákazníků zápasí výrobci televizorů či mobilních telefonů.

Automobilka Ford ještě před samotným zahájením veletrhu oznámila, že dál prohlubuje spolupráci s internetovým prodejcem Amazon. Konkrétně ve využití jeho osobní virtuální asistentky zvané Alexa, které mohou řidiči dávat příkazy typu „zjisti, kde je nejbližší čínská restaurace“, „zahrej něco od Beatles“ nebo „nařiď budík na půl osmou“. 

Vozy Fordu budou s Alexou spolupracovat prostřednictvím nové mobilní aplikace a využitím platformy SmartDeviceLink, píše agentura Reuters. Tato otevřená platforma má umožnit zapojení i dalších výrobců aut. Do systému se přihlásily i Toyota, Peugeot, Mazda, Suzuki, Elektrobit, Luxoft a Xevo.

Podobné trendy se snaží zachytit i konkurenční automobilka General Motors (ve spolupráci s IBM a jejím softwarem pro umělou inteligenci) či třeba Daimler (využívá asistenta od Googlu, aby mohli řidiči z domova komunikovat se svými vozy přes Google Home).

V souvislosti s automobilkami se na veletrhu mluví také o dalším pokroku u samořídících vozů či o různých aplikacích, které umožňují vyhnout se zácpám.

Viceprezident čínské automobilky Faraday Future Nick Sampson představuje luxusní elektromobil FF 91
Zdroj: ČTK/AP

Čínský útok na trh s elektromobily

Čínský start-up Faraday Future pak v Las Vegas představil prototyp svého luxusního elektromobilu (FF 91), který by se měl začít vyrábět v příštím roce. Jeho cena by se měla podle některých zdrojů pohybovat kolem 180 tisíc dolarů (přes 4,6 milionu korun). „Jste svědky dne číslo jedna v nové éře mobility. Chceme vám ukázat její první druh,“ uvedl při představování viceprezident firmy pro výzkum a vývoj Nick Sampson. 

Přítomní odborníci však měli určité pochybnosti ohledně prosperity firmy vzhledem k nedostatku hotovosti a odchodu mnoha manažerů v nedávné době. Firmu kontroluje a financuje čínský miliardář Jia Yueting. Ten je šéfem čínské společnosti Leshi Holdings (také známé jako LeEco), která v Las Vegas představuje svůj prototyp elektromobilu (LeSee Pro). Zároveň investuje i do kalifornské společnosti Lucid Motors. I ta se zaměřuje na elektromobily a na veletrhu předvádí své výrobky. 

Trubičky stojí v místnosti a poslouchají

V minulosti se na veletrhu představily převratné novinky, které se postupně dostaly do téměř každé domácnosti (první videokazeta, první CD, první blu-ray přehrávače atd.). „Dnes je trh složitější, fragmentuje se,“ uvedl redaktor Technetu.cz Jan Kužník, který byl hostem ve Studiu 6. „V posledních letech nepřicházejí takováto velká oznámení, která by změnila doslova každou domácnost, jako byly dříve DVD či CD přehrávač, to je velká změna. Dnes se vše točí kolem drobnosti, mobilních telefonů, kolem internetu věcí,“ uvedl. 

Redaktor Technetu o CES 2017 (zdroj: ČT24)

Jedním z trendů je podle něho využití hlasu k ovládání věcí. Mluví se o tom již dlouhá léta, ale nyní už prý počítače dospěly do stádia, kdy rozumí lidské řeči. V 90. letech ještě chybovost dosahovala téměř sta procent, v roce 2013 to bylo přes dvacet procent a letos už rozumí běžné řeči kompletně, uvedl Kužník. Je tak již možné říci třeba chytrému náramku, telefonu či kávovaru, aby udělaly věci, ke kterým jsou určeny, a to bez použití zvláštních slov či zvláštní syntaxe. Příkladem jsou pak asistenti od Amazonu (Echo) či Googlu (Home). 

„Jsou to trubičky stojící v místnosti, které poslouchají a můžete se na ně obrátit jako na člena rodiny s dotazem či příkazem, ztlumit termostat, spustit žaluze, zastavit vodu,“ řekl redaktor Technetu. Budoucností je pak využití umělé inteligence, kdy se zařízení naučí dělat různé úkony samo například na základě dosavadních zvyků svého „pána“. 

Hlavní oblasti, které by měly dominovat letošním hovorům vybíral na veletrhu i vedoucí ekonom společnosti Consumer Technology Association Shawn Du Bravac. Na prvním místě uvedl ovládání hlasem, konkrétně pak vyzdvihl Alexu od Amazonu a jejích tisíce dovedností. Na dalším pak zmínil průnik umělé inteligence do našich životů a byznysu, ze širšího pohledu jak umožňujeme těmto malým zařízením konat automaticky.

Blíží se éra osobních robotů

Reportér časopisu Time vybral pět hlavních trendů, které očekává na letošním veletrhu CES. Na páté pozici jmenuje osobní roboty, osobní dopravní zařízení a drony (bezpilotní letadla se základním rozdělením na vojenské a nevojenské účely). 

Na čtvrtém místě je to internet věcí. Propojení s internetem zahrnuje stále více nejrůznějších zařízení, ať už se nosí, nebo jsou třeba využívány pro zdravotní účely. Třetí místo patří televizím Ultra HD (4K), které se sice staly hity v minulých letech, ale jsou opět v kurzu, protože se s klesajícími cenami stávají dostupnějšími. „Velkou otázkou bude, zda byste si měli koupit modely LCD, OLED či Quantum dot,“ uvádí Tim Bajarin. 

Na veletrhu se podle něj bude také hovořit o virtuální realitě. Před dvěma lety měla velký úspěch s headsetem firma Oculus, kterou později koupil Facebook. Nelenili ani další konkurenti HTC, Sony či Samsung a vyvinuli své výrobky. Ty byly dosud podle reportéra Time zaměřeny hlavně na zábavu, prosazují se ale i v byznysu (v realitách, cestování či dalších vizuálních „disciplinách“). K virtuální realitě (VR) pak přístupují výrobky pracující s rozšířenou realitou (AV, kdy je reálný obraz světa doplněn počítačem vytvořenými objekty), vzájemné propojení pak má vytvářet smíšenou realitu (MR). 

Na první místě pak Bajarin zmiňuje právě nové fajnovosti ze světa automobilového průmyslu a jeho stále chytřejších a samostatnějších vozů. 

Odbyt počítačů, tabletů a telefonů má letos stagnovat

Celosvětový prodej počítačů, tabletů, mobilních telefonů a dalších elektronických přístrojů bude v letošním roce stagnovat. Na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas to předpověděla výzkumná společnost Gartner. K růstu se trh vrátí v roce 2018, uvedla podle zprávy agentury ČTK firma Gartner.

Ta očekává, že výrobci letos dodají na trh 2,3 miliardy počítačů, telefonů a dalších zařízení, což bude stejně jako loni. V příštím roce trh obnoví růst díky přirozenému cyklu výměny dosavadních přístrojů za nové. Růst se má koncentrovat na rozvíjejících se trzích Asie.

Výzkumná organizace IDC loni předpověděla, že odbyt osobních počítačů v roce 2016 klesne o 7,3 procenta, a sníží se tak pátým rokem za sebou. Letos by se pokles měl výrazně zpomalit a v roce 2018 by se trh tradičních počítačů mohl stabilizovat, uvedla firma.

Češi v Las Vegas

Na největším světovém veletrhu v Las Vegas jsou přítomny i čtyři české firmy. Byly vybrány v rámci projektu CzechDemo agentury CzechInvest. Své projekty představí společnosti Oscar Tech, Six Guys Labs, XTND a PIXBUF.

„CES 2017 je ideální příležitostí pro začínající české podnikatele. Konferenci každoročně navštíví více než 165 tisíc zájemců ze 150 zemí z celého světa. Čeští start-upisté tak mají skvělou příležitost prosadit se mezi velkými hráči a získat potenciální investory,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera. 

Brněnská firma Oscar Tech se účastní se svou technologií Oscar Senior, která nabízí zábavu a konektivitu pro seniory. Přes text, video, volání a bezproblémové sdílení fotografií přináší specifické věkové skupině možnost zůstat v kontaktu s rodinou a přáteli.

S aplikací pro snadnou správu a distribuci fotografií na všechny sociální sítě a fotografické služby se investory pokusí zaujmout společnost PIXBUF z Děčínska. Aplikace umožňuje uživatelům snadno nahrát fotografii do systému, a distribuovat ji tak  do sociálních sítí a do amatérských i profesionálních služeb pro prezentaci nebo prodej. 

Další dva české start-upy, které jsou v Las Vegas, měly díky projektu CzechDemo možnost sbírat zkušenosti už loni v Londýně na TechCrunchDisrupt. Plzeňská společnost Six Guys Labs vyrábí speciální trackery mapující aktivitu a odpočinek psů a koček a ostravský technologický start-up XTND vyvíjí a vyrábí prémiový elektrický skateboard vyrobený z hi-tech materiálů.