České firmy žádají tisíce pracovníků z Ukrajiny, konzulát nestačí vyřizovat žádosti

Události: Ukrajinští pracovníci v Česku (zdroj: ČT24)

Hospodářská komora ČR už zpracovala víc než dva tisíce žádostí tuzemských firem o pracovníky z Ukrajiny. Tím jsou vyčerpané počty do konce dubna. Vyřizování zaměstnaneckých karet se ale zadrhává – téměř tři měsíce trvá jen to, než je požadavek vůbec registrován. Proti obsazování volných míst lidmi z Ukrajiny se staví odbory.

Do firmy Seko Group by už za týden mělo přijet z Ukrajiny pětadvacet pracovníků. Především technici, ale i automechanici. Dohromady jich bude v závodech podniku pracovat během roku až padesát.

Mnozí budou obsluhovat elektroerozivní obráběcí stroje, kde vznikají rozváděcí kruhy pro parní turbíny na celém světě, uvedl ředitel firmy Vlastimil Sedláček.  Pracovní smlouvu dostali na tři roky.

Konzulát ve Lvově nestíhá

Od podání žádosti do příjezdu uběhly tři měsíce. Podobně čekají i další podniky. Podle Hospodářské komory se lhůty postupně prodlužují. Jen na zařazení žádosti o zaměstnaneckou kartu se čeká až 86 dnů. Na vině je prý nedostatečná kapacita konzulátu ve Lvově.

Ukrajina1
Zdroj: ČT24

Pokud nebude kapacita posílena, tak systém během ledna, února zkolabuje, tvrdí viceprezidentka Hospodářské komory ČR Irena Bartoňová Pálková. 

Skutečnost, že poptávka ze strany podnikatelů po pracovnících z Ukrajiny převyšuje momentálně kapacity našeho konzulátu, potvrzuje i mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová. 

O případném posílení konzulátu bude nejdříve jednat tripartita. Pokud by návrh pak schválila i vláda, do Česka by mohlo zamířit až dvakrát tolik ukrajinských pracovníků – tedy přes 7 a půl tisíce.

Ukrajina2
Zdroj: ČT24

Proti obsazování volných míst lidmi z Ukrajiny se staví odbory. Podle odborářů o tato místa není mezi Čechy zájem, protože jsou špatně placená. Předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v polovině června prohlásil, že je nejprve třeba, aby mzdy byly vyšší než sociální dávky.

Českému průmyslu podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanáka chybí 140 tisíc zaměstnanců. „Potřebujeme tisíce Ukrajinců, protože trh práce to neřeší,“ uvedl Hanák na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.  

Legálně i nelegálně

Podle prosincové zprávy Českého statistického úřadu pracovalo koncem roku 2015 v Česku legálně téměř 42 tisíc Ukrajinců. Právě jejich počty se v absolutních číslech nejvíce zvýšily.

Neznámý počet Ukrajinců pak v zemi pracuje nelegálně, často jsou zaměstnaní přes zahraniční agentury. Právě tomuto problému se v prosinci věnoval také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při návštěvě pražského inspektorátu práce.

„Čelíme problému nelegálního zaměstnávání v ČR. Zejména agentury práce z Polska tu nelegálně zaměstnávají Ukrajince,“ uvedl premiér.

Kam by chtěli Ukrajinci vycestovat

Podle loňského průzkumu by 30 procent Ukrajinců chtělo natrvalo vycestovat ze země a usadit se v zahraničí. Uvedla to agentura ČTK s odkazem na průzkum, o němž informoval Interfax. Víc než polovina z nich chce v cizině hledat lepší životní podmínky a třetina je odhodlána cestovat za prací. 

Krátkodobě by chtělo za výdělkem do zahraničí vycestovat 40 procent obyvatel Ukrajiny. Každý pátý z nich je ochoten podstoupit rekvalifikaci a hledat práci v novém oboru. Mezi trojicí zemí, které pro vycestování připadají nejvíc v úvahu, jmenuje Interfax Polsko, Maďarsko a Českou republiku.

Ukrajina měla koncem roku 2015 podle Wikipedie přes 44 milionů obyvatel.