Zakázek z unie ubývá, čeští exportéři se obrací na východ

Praha – Počet nových exportních zakázek českých firem klesá. Poptávka z Evropské unie, kam míří zatím největší část exportu, se v září propadla zhruba o 4 procenta. Tuzemští výrobci proto podle průzkumu HSBC stále častěji hledají obchodní příležitosti v zemích východní Evropy.

Čeští exportéři se obrací na východ (zdroj: ČT24)

České exportéry láká hlavně Rusko. Letos by tam měli podle odhadů ministerstva průmyslu a obchodu vyvézt poprvé v historii zboží za víc než šest miliard amerických dolarů (115 miliard korun).

Důvodů, proč je tento trh českými firmami stále více vyhledávaný, může podle odborníků být hned několik. „Rusko se stává stále čitelnější z pohledu standardních ekonomických a obchodních postupů, je teritoriálně nejblíže ve srovnání s ostatními destinacemi, které jsou ještě dostupné pro české exportéry. A přece jen si s Rusy rozumíme,“ domnívá se František Masopust, ředitel Komory pro hospodářské styky se zeměmi Společenství nezávislých států (SNS).

Kam chtějí čeští exportéři?
Zdroj: ČT24

Uplatnění na ruském trhu najdou společnosti z různých sektorů. Kromě automobilek a energetických firem jsou to i výrobci z oblasti zemědělských technologií, strojírenských zařízení nebo třeba petrochemie.

A čeští vývozci se rozhlížejí i po dalších zemích regionu – podle ředitelky sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtové mají zájem i o Kazachstán, Ukrajinu či Bělorusko. Ve srovnání s předchozími roky jsou v hledáčku tuzemských exportérů stále častěji také arabské země nebo Latinská Amerika.