Disney králem filmové zábavy. Komiksy i Star Wars ho tlačí ke gigantickým tržbám

Polovina z desítky globálně nejvýdělečnějších filmů letošního roku náleží do produkce filmového konglomerátu Walt Disney. Miliardovou hranici na tržbách letos překonaly pouze jeho filmy, a to hned tři z nich. Svou dominanci ještě v posledních prosincových dnech posiluje. O slovo se totiž přihlásila poslední chytrá akvizice – Star Wars.

Filmové studio Walt Disney má našlápnuto k tomu, aby ukořistilo všechen popcorn a ostatním nic nenechalo. Letošní rok ukázal, že se legendární továrně na animované filmy skvěle úročí velké investice, které v minulých letech učinila a které firmu nafoukly do molochu, jenž se zdá být odsouzen k úspěchu. V době, kdy konkurence shání výdělečné značky, má Disney v kinech na roky vystaráno.

Celosvětově studio Disney v roce 2016 překonalo rekordní hranici 7 miliard dolarů na tržbách v kinech.

Už dávno není jenom synonymem pro grotesky s kresleným myšákem nebo princeznami. Do jeho pohádkového zámku se v posledních deseti letech nastěhovaly i postavičky studia Pixar, superhrdinové komiksového Marvelu a rytíři Jedi z předaleké galaxie Star Wars.

Všechny spojuje jedna důležitá osoba – Bob Iger, který se v roce 2005 stal generálním ředitelem společnosti Disney. Od té doby se začaly dít věci. Iger se nebál investovat velké sumy. Dokázal to hned v roce 2006, když stál u první důležité akvizice – filmového studia Pixar, za které dal více než sedm miliard dolarů.

Bob Iger
Zdroj: Gary Cameron/Reuters

Obě firmy už měly společnou minulost, byly blízkými partnery, co se týče produkce a distribuce animovaných filmů. Zatímco Disneyho tvorba ale po roce 2000 spíš stagnovala a ztrácela zájem diváků i kritiků, Pixar od poloviny devadesátých let rostl a změnil se v miláčka publika. I když se zaměřoval na počítačově produkovanou animaci, příběhy a emoce strojové nebyly. Zatímco Medvědí bratři od Disneyho v roce 2003 vydělali 250 milionů dolarů, Hledá se Nemo od Pixaru utržil téměř 900 milionů.

Nový domov pro Iron Mana i s Avengers

V roce 2009 přišlo na řadu spojení s Marvelem, jedním z největších komiksových nakladatelství a rozvíjejícím se filmovým konkurentem. Téměř nekonečná studnice příběhů se superhrdiny ho sice stála méně než Pixar, udává se cena akvizice čtyři miliardy dolarů, může být ale ještě výnosnější.

Marvel totiž o rok dřív změnil svoji strategii ohledně filmových práv ke svým postavám, díky nimž prodával komiksové sešity desítky let. Zpočátku licence propůjčoval jiným studiím, od roku 2008 ale odstartoval svoji vlastní cestu mezi největší filmová studia.

Vyplácí se mu to. Zatímco v rukou jiných filmy podle marvelovských komiksů vždycky zůstávaly daleko před miliardovou hranicí, s vlastnoručním přístupem už má na kontě čtyři miliardové hity. V konečném důsledku se to pak samozřejmě vyplácí Disneymu.

Velký třesk v předaleké galaxii

Bobu Igerovi to ale očividně nestačilo. V roce 2012 tak přišla možná nejpřekvapivější koupě. Disney do svého království zařadil za další čtyři miliardy Lucasfilm, čímž získal práva na populární svět Star Wars a hned oznámil práci na novém pokračování.

Poslední hraný celovečerní film totiž vznikl v roce 2005 a s dalšími díly se nepočítalo. Svět rytířů Jedi sice rozvíjely knihy, komiksy nebo televizní seriál, stěžejní část bohatého vesmíru ale trčela na místě. S nástupem Disneyho je v plánu jeden film ze světa Star Wars ročně.

S pomocí pečlivého marketingu uvedli první snímek na konci loňského roku a ukázal nekonečný ekonomický potenciál příběhů kolem rodiny Skywalkerů. Star Wars: Síla se probouzí lámal všemožné rekordy, od otevíracího víkendu v Severní Americe, který skončil na 248 milionech dolarů, po celkové tržby od Američanů, které se vyšvihly na 936 milionů dolarů.

Ve světovém měřítku sice nestačil na Cameronovo duo Avatar a Titanic, i tak si celkem přišel na dvě miliardy dolarů. Nemluvě o tom, jaké zisky společnosti přinášejí přidružené hračky a produkty.

Loni studiu Disney vítězství uteklo

Přesto v loňském roce na americkém trhu Disney na filmovou korunu nedosáhl, připadla konkurenci – studiu Universal, které zažilo bezprecedentně úspěšný rok díky titulům jako Jurský svět, Rychle a zběsile 7 a Mimoňové a překročilo v rekordním čase dvoumiliardovou hranici v souhrnných tržbách v Severní Americe. Za zmínku stojí, že poprvé tuto laťku překonalo studio Warner Bros v roce 2009.

Od té doby se na pozici nejúspěšnějšího studia postupně vystřídali téměř všichni. Letos poprvé vede žebříček Disney a toto privilegium mu už zřejmě nikdo nesebere. Už loni mělo slušně našlápnuto. Uvedlo dva filmy od Marvelu, které na domácím trhu utržily přes šest set milionů, a dva filmy od Pixaru, které se přiblížily půlmiliardě. Vlastní zásluhy si může připsat s 200 miliony, které získala Popelka.

Pokud totiž zmiňujeme úspěch Disneyho skrze akvizice, je nutné podotknout, že nezapomíná ani na svou „vlastní“ značku. Úspěšně se tak studio pustilo do série hraných verzí klasických pohádek a vedle toho resuscitovalo své animační oddělení, které například před třemi roky přineslo hit v podobě Ledového království.

Bob Iger s Felicity Jonesovou na světové premiéře posledního filmu ze světa Star Wars - Rogue One
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Velký doping v tržbách loni pro Disneyho znamenaly nové Star Wars, které přinesly do statistiky přes šest set milionů dolarů. Ozvěna mohutného úspěchu byla cítit ještě letos, protože aktuální čísla posiluje ještě dvě stě milionů dolarů, které Síla se probouzí v amerických kinech utržila až v lednu či únoru.

Zvládne jako vůbec první do konce roku tři miliardy?

Před Vánoci Disney hlásil celkem 2,7 miliardy dolarů, které přitekly jenom z amerických kin. Pomohl mu Pixar s Hledá se Dory, Marvel s Captain America: Občanská válka a Doctor Strange i několik vlastních úspěšných projektů – hraná Kniha džunglí a animované snímky Zootropolis a Odvážná Vaiana.

  • Walt Disney - 25,3 % (2,7 miliardy dolarů)
    Warner Bros. - 17,6 % (1,9 miliardy dolarů)
    20th Century Fox - 13,1 % (1,4 miliardy dolarů)
    Universal - 11,7 % (1,3 miliardy dolarů)
    Sony/Columbia - 8 % (586 milionů dolarů)
    Paramount - 7,8 % (826 milionů dolarů)
    Lionsgate - 6 % (637 milionů dolarů)
    STX Entertainment - 1,8 % (196 milionů dolarů)
    Focus Features - 1,8 % (195 milionů dolarů)
    Open Road Films - 1 % (107 milionů dolarů)
  • Zdroj: BoxOfficeMojo, čísla k 18. prosinci 2016

Vzhledem k tomu, že si studio až na konec roku schovalo trumf v podobě dalších Star Wars, není nemožné, aby se nakonec dostalo až ke třem miliardám. Za první víkend nový hvězdněválečný příběh ve světě vydělalo 290 milionů, z toho 155 milionů na domácím trhu.

  • Hledá se Dory - 486 milionů dolarů /Walt Disney/
    Captain America: Občanská válka - 408 milionů dolarů /Walt Disney/
    Tajný život mazlíčků - 368 milionů dolarů /Universal/
    Kniha džunglí - 364 milionů dolarů /Walt Disney/
    Deadpool - 363 milionů dolarů /20th Century Fox/
  • Zdroj: BoxOfficeMojo, čísla k 18.12.2016

Catherine Shoard na webu The Guardian nicméně píše, že příliš velký hit by se v  případě Rogue One: Star Wars Story nemusel Disneymu líbit, což souvisí s tím, že jde v podstatě jenom o vyplnění dlouhého čekání. Aktuální snímek není součástí hlavní příběhové linie, která loni uchvátila filmové diváky a která bude pokračovat až za rok. Nejde tak o prestižní zlatou linii, spíš o doplněk, který by neměl odvést moc pozornosti.

  • Captain America: Občanská válka - 1,153 miliardy dolarů /Walt Disney/
    Hledá se Dory - 1,028 miliardy dolarů /Walt Disney/
    Zootropolis: Město zvířat - 1,024 miliardy dolarů /Walt Disney/
    Kniha džunglí - 967 milionů dolarů /Walt Disney/
    Tajný život mazlíčků - 875 milionů dolarů /Universal/
  • Zdroj: BoxOfficeMojo, čísla k 18.12.2016

Dobře fungující filmový stroj si totiž žádá promyšlenou strategii. Miliarda z kin po celém světě by ale Disneymu asi nevadila. Už se třemi letošními filmy prestižní hranici zdolal a stává se z toho spíš rutina nebo povinnost.

Myslet však musí studio Disney i na akcionáře, které v posledních letech namlsalo. Zatímco od začátku tisíciletí zhruba do roku 2009 oscilovala cena akcií kolem 25 dolarů, do konce roku 2012 vystoupala na 50 dolarů a za další dva roky už shlížela ze stodolarové úrovně. Vrcholu dosahovala cena v průběhu loňského roku, kdy se vyšplhala až ke 120 dolarům. Letos však navzdory úspěchu ve filmové oblasti Disneyho výkon na burze stagnuje. Když totiž zisk – navzdory růstu – nedosáhne očekávaného výsledku, akcionáři bývají nervózní.

V pohádkovém království myšáka Mickeyho není všechno růžové. Filmový segment sice posiluje, jinde však čelí potížím s proměňujícím se trhem. Například bojuje o diváky svých kabelových stanic, kteří čím dál víc dávají přednost streamovaným službám. Padlo tak rozhodnutí investovat miliardu dolarů do převzetí třetinového podílu ve firmě BAMTech, která se zabývá streamováním videa přes internet. Letos rovněž Disney oznámil zrušení videoherní divize Infinity.

O filmové diváky se podle všeho bát nemusí. Jen příští rok počítá s uvedením tří komiksových filmů, dvou snímků od Pixaru, osmé epizody Star Wars a pátého dílu Pirátů z Karibiku. Dva z těchto filmů navazují na více než miliardové předchůdce. Manažeři u Disneyho si jistě musí říkat: Co by se jen mohlo zvrtnout? V souboji o zájem filmových fanoušků se z Disneyho stala nesouměřitelná těžká váha.