EU chystá závazné rozpočtové reformy pro celou eurozónu

Brusel – Členské země eurozóny by podle návrhu Evropské unie měly podepsat smlouvy, ve kterých se zavážou k podrobně popsaným rozpočtovým reformám – takový krok by radikálně posílil kontrolu Bruselu nad národními hospodářskými politikami. Informoval o tom britský list Financial Times.

Návrh je podle listu obsažen ve zprávě pro členské země EU před blížícím se summitem unie. Všech sedmnáct zemí používajících euro by se podle něj muselo zavázat k podobným programům, na jaké zatím byly nuceny přistoupit pouze země čerpající finanční pomoc.

Přijetí plánu by mohlo přispět ke splnění požadavku Německa na zpřísnění kontroly nad ekonomikami silně zadlužených zemí, jako jsou Itálie a Francie. Plán reflektuje velké přesvědčení některých evropských představitelů, že v eurozóně je třeba více centralizovat rozhodování.

Začátek boje o vládu v Evropě

Návrh je podle listu začátkem boje o přesunutí pravomocí, kterými nyní disponují pouze ministři financí jednotlivých zemí, na eurozónu. Také odráží snahu prezidenta EU Hermana Van Rompuye vytvořit do konce roku plán na hospodářskou unii členských zemí eurozóny. Ta by zahrnovala mimo jiné i vytvoření centrálního rozpočtu eurozóny, píše deník Financial Times.

Podporu takovémuto společnému rozpočtu již vyjádřilo Německo. Francouzský ministr financí Pierre Moscovici minulý měsíc naznačil, že společný rozpočet by mohl zajišťovat vyplácení podpor v nezaměstnanosti v eurozóně.