Řecká vláda se dohodla na úsporách, Řekové ale šetřit nechtějí

Atény - Po několikahodinovém jednání se řecká vládní koalice dohodla na tom, jak by zhruba měla vypadat úsporná opatření pro příští dva roky. Ta jsou nutná, aby země získala další peníze z mezinárodní úvěrové pomoci. Více než 90 procent Řeků se přitom podle průzkumu agentury MRB domnívá, že chystaná úsporná opatření jsou nespravedlivá a poškozují nejchudší část společnosti.

Setkání se zúčastnili premiér Antonis Samaras a vedoucí představitelé dvou menších koaličních stran. „Shodli jsme se na základních bodech,“ uvedl lídr Demokratické levice Fotis Kuvelis. „Některé otázky zůstávají nevyřešené,“ dodal.

Zatím není jasné, kdy budou zveřejněny podrobnosti o nových úsporných opatřeních. Předpokládá se však, že budou zahrnovat další snižování důchodů a mezd a zvýšení věku pro ochod do důchodu na 67 let z nynějších 65 let.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)

Další jednání koalice by se mělo uskutečnit příští týden. Po dokončení dohody by měla být úsporná opatření představena inspektorům Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Na rozhodnutí těchto inspektorů pak bude záviset, zda Řecko získá dalších 31,5 miliardy eur z úvěrové pomoci. Bez těchto peněz by řecká vláda mohla být nucena vyhlásit státní bankrot.

Antonis Samaras
Zdroj: ISIFA/EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU spolu s MMF. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům, jejichž součástí je například razantní omezení výdajů na obranu a zdravotnictví, a ke zvýšení daní.

V Řecku se pořád stávkuje ostošest

Zemi včera ochromila 24hodinová generální stávka, kterou vyhlásily odbory státních zaměstnanců a také pracovníků v soukromé sféře na protest proti dalším úsporným opatřením vlády.

Řecko opět ve stávce
Zdroj: Petros Giannakouris/ČTK