Poškozených rejdařů opět přibylo, za škody chtějí čtyři miliardy korun

Praha - Na stav labské vodní cesty si stěžuje stále více rejdařů. Nespokojenců už je celkem třináct a po státu dohromady požadují čtyři miliardy. Ministerstvo dopravy požadavky rejdařů odmítá a nechce s nimi o splavnosti Labe jednat.

Čtyři miliardy mají rejdařům pokrýt ztráty způsobené nedostatečnou péčí státu od roku 2004. První žádost o náhradu škody podali lodní dopravci loni v prosinci. Na nesplavnost Labe tehdy upozorňovalo pět firem a po státu požadovaly kompenzaci ve výši 2,6 miliardy korun. Jednalo se o náhradu za škody vzniklé mezi lety 2004 až 2006. „Za těch šest měsíců s námi nikdo nejednal,“ uvedl právní zástupce rejdařů Aleš Pejchal. Peníze proto hodlají vymáhat soudní cestou, kdy ale žalobu podají, zatím nevědí.

Ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) požadavků rejdařů vyhovět nechce. „Stanovisko našich právníků je, že ta žaloba nemá šanci,“ zdůraznil. Zároveň však pro postup lodních dopravců vyjádřil pochopení, když řekl, že by na jejich místě postupoval stejně. Problém nesplavnosti Labe je podle něj politický, a nikoliv finanční.

Škody rejdařským firmám vznikají ve dnech, kdy jejich lodě nemohou vyplout. „Zákon stanovuje parametry vodních cest, které stát nedodržuje, a ti vodní dopravci nemohou prakticky vodní dopravu provozovat,“ podtrhl Pejchal. Podle něj škoda všech rejdařských firem dohromady činí kvůli nečinnosti státu v průměru jednu miliardu korun ročně.

Za hranici ekonomické splavnosti Labe se považuje výška hladiny 140 centimetrů. S nestálostí hladiny se dopravci potýkají již delší dobu, nejhorší situace za poslední dobu ale byla loni. Labe bylo splavné pouhých 182 dní. V roce 2006 to bylo o 26 dní více, v roce 2005 dokonce 232 dní.