Případné další zvýšení příjmů obcí z DPH je možné od roku 2018

Případné zvýšení podílu obcí na příjmech z daně z přidané hodnoty na 23,58 procenta je možné nejdříve od roku 2018. Vyplývá to z úterního vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy Svazu měst a obcí Pavla Drahovzala po schůzce obou stran. Příjmy obcí je podle Drahovzala nutné výhledově posílit, protože jim začnou v následujících letech klesat příjmy z fondů EU. Od příštího roku stoupne podíl obcí na příjmech z DPH na 21,4 procenta z letošních 20,83 procenta.

Babiš řekl, že navýšení podílu obcí u DPH na 23,58 procenta by zvýšilo výdaje veřejných rozpočtů o 8,5 miliardy korun. Dodal, že obce i kraje letos dostanou meziročně z veřejných rozpočtů více peněz, a to díky lepšímu výběru daní. U obcí by to mělo být o 14 miliard korun navíc a u krajů o deset miliard.

Očekáváme, že lepší příjmy budou i v letech následujících. Je potřeba diskutovat o tom, že příjmy obcí musí být posilovány, protože nám začnou odpadávat prostředky z EU a po roce 2020 to bude velmi znatelné. Potřebujeme přitom prostředky na investice do základní infrastruktury.
Pavel Drahovzal
místopředseda Svazu měst a obcí

Podle Babiše je prioritně třeba řešit nahrazení příjmů obcí z hazardu. Babiš chce peníze z hazardu přesměrovat pouze na podporu sportu.

Příjmy obcí a krajů jsou tvořeny například penězi ze sdílených daní, mezi které patří daň z přidané hodnoty, daně z nemovitosti nebo daně z příjmu. Dále dostávají peníze ze státního rozpočtu například na činnosti související s rozšířenou působností obcí nebo kraje nově na financování sociálních služeb.

Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě DPH dostávají obce 20,83 procenta a kraje 8,92 procenta.

Zvýšení příjmů obcí z daní (zdroj: ČT24)

Loňská novela zákona o rozpočtovém určení daní, která od letošního roku zvýšila podíl krajů na DPH ze 7,86 procenta, obcím tento podíl zvýšila také, ale až od roku 2017. Od příštího roku by obce měly dostávat 21,4 procenta daně.

Obce i kraje přišly o část podílu z DPH od roku 2012, kdy tehdejší změna zákona jejich podíl snížila. Tehdy bylo cílem získat peníze ze zvyšování sazeb DPH jen do státního rozpočtu kvůli financování druhého důchodového pilíře, který ale současná vláda zrušila.

V prvním pololetí obce podle údajů ministerstva financí hospodařily s přebytkem 31,3 miliardy korun, což je o 12,8 miliardy meziročně více. V Česku je celkem 6248 obcí. Kraje vykázaly přebytek hospodaření téměř 20 miliard korun, meziročně o 10,3 miliardy korun více.