Španělsko bude pro banky potřebovat 60 miliard eur

Madrid - Nezávislý audit španělského bankovního sektoru zřejmě ukáže, že banky budou potřebovat 50 až 60 miliard eur (1,3 až 1,5 bilionu korun). Výsledky auditu mají být zveřejněné 28. září a určí, jak velkou pomoc dostane Španělsko od dalších členů eurozóny. V současnosti má slíbeno až 100 miliard eur.

O Španělsku se začalo spekulovat jako o další oběti dluhové krize v eurozóně na počátku letošního roku, kdy začalo být jasné, že místní banky budou potřebovat finanční pomoc na očištění svých rozvah od toxického realitního majetku v objemu 185 miliard eur. Země si však tak velkou pomoc pro banky nemůže dovolit, proto se dohodla v červnu na pomoci při rekapitalizaci bank ze záchranného fondu eurozóny. Výši pomoci má stanovit nezávislý audit. 

Centrální banka Bank of Spain dnes začala oznamovat bankám výsledky auditu a všechny banky by měly být informovány v pondělí. „Budeme to vědět v příštích dnech, do týdne. Bude to číslo kolem 70, 75 nebo 80 miliard eur,“ uvedl šéf banky BBVA Francisco González. Dodal ale, že v této částce je započteno i 20 miliard eur, které již banky získaly. Konečné číslo tak bude mezi 50 až 60 miliardami eur. Mluvčí ministerstva hospodářství uvedla, že toto číslo je v souladu s jejich očekáváním, žádost o finanční pomoc od EU by však měla být nižší, protože některé banky si budou schopné obstarat část peněz samy. 

Počet bank se během krize snížil ze 40 na 14

Bankovní zdroje očekávají, že výsledky testů spustí nové kolo převzetí a fúzí ve španělském bankovním sektoru. Počet bank v zemi se již snížil z více než 40 před krizí na 14. Španělsko je nyní považováno také za horkého kandidáta na pomoc z programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země však zatím odmítá žádost podat kvůli přísným podmínkám, které mají být s pomocí spojené.