Arabské jaro může přinést obchodní příležitosti – i pro české firmy

Praha – V Praze se uskutečnilo neformální setkání českých firem s představiteli států Organizace islámské spolupráce (OIC) – vývoz českých firem do islámského světa totiž roste. Exportéři se snaží zbavit závislosti na Evropské unii a využít toho, že řada islámských států začíná s masivními investicemi do infrastruktury.

Český vývoz do islámského světa loni stoupl o 13 procent na víc než 4 miliardy dolarů a v růstu pokračuje i letos. Státy Organizace islámské spolupráce se nacházejí na čtyřech kontinentech – zejména v Africe a Asii. „Řada z nich je mezi prioritními zeměmi v naší exportní strategii, ať už je to Turecko, Irák nebo Kazachstán,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

V některých panuje napjatá situace – třeba vlna revolucí v arabském světě ale může představovat i výzvu pro byznys. „Politická revoluce ve státech arabského jara předchází hospodářské revoluci. S ekonomickými reformami přijde i mnoho příležitostí,“ domnívá se ředitel výboru pro ekonomickou spolupráci OIC Metin Eker.

Vedle turbulencí na politické scéně může kontrakty ohrozit i jiná mentalita. „Chce to mít trpělivost a výdrž. Začnete jednat, potom je to přerušeno, po dvou letech se zase začne jednat,“ svěřuje se se svými zkušenostmi Josef Dufek ze společnosti Vítkovice Machinery Group, která zajišťuje jeden z největších zahraničních projektů českých firem poslední doby. V Pákistánu staví novou ocelárnu za více než 6 miliard korun.

Členské země OIC - Organizace islámské spolupráce
Zdroj: ČT24

Podnikatelé se shodují, že při rozvíjení obchodních vztahů s islámskými zeměmi hrají zásadní roli čeští politici a diplomaté. Zejména v autokratických státech totiž vlády neslyší takřka na nic jiného. O tom, jaký status budou mít české mise za hranicemi republiky, ale vede ministerstvo zahraničí a průmyslu dlouhodobý spor.