Čekání na nové byty. Dlouhé schvalování velkých staveb podle Hospodářské komory pokračuje

Události ČT: Čekání na nové byty. Stavební novela podle Hospodářské komory nepomohla (zdroj: ČT24)

Novela stavebního zákona podle Hospodářské komory neodstranila dlouhé schvalování větších projektů. Developeři o potřebná povolení usilují i sedm let. Ministerstvo pro místní rozvoj chce ale problém řešit až přepracuje celý zákon od základu. Lidi z oboru upozorňují, že do té doby bude na trhu ubývat volných bytů.

Průtahy v procesu povolování staveb měla podle Hospodářské komory řešit novela stavebního zákona, jenže nakonec podle ní nebude mít na délku řízení dopad téměř žádný. „Byli bychom opravdu rádi, aby bylo jasné, do kdy bude vydáno stavební povolení, aby byla zastropována časová prodleva,“ přiblížila viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková.

Například společnost Daramis usiluje v jedné lokalitě o výstavbu tří bytových domů od roku 2012. „Do dnešní doby se nám to nepodařilo. Nacházíme se v druhém kole získání územního rozhodnutí,“ přiblížil výkonný ředitel firmy Martin Vachek.

Počet jednotek v Praze k prodeji
Zdroj: ČT24

Nejdříve tak tady začnou stavět v roce 2018, tedy šest let poté, co poprvé zažádali o povolení. Podobně to trvá i u ostatních projektů. „V roce 2016 přicházíme na trh s produktem, který byl připraven v roce 2010,“ dodává Vachek.

Firma Finep pak má čtyři nové projekty, které by mohla začít stavět okamžitě, jenže zatím musí čekat.

Teď kompromis, řešení v budoucnu

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) je aktuální novela kompromisem. Problém má řešit až úplná změna zákona, na které teď pracuje.

„Zde bych ráda zapojila všechny aktéry na trhu, to znamená developery, kraje, stavební úřady, abychom si řekli, kde jsou problémy a co chceme systémově změnit,“ řekla Šlechtová. Nový zákon ale ministryně do konce svého funkčního období předložit nejspíš nestihne.

obrázek
Zdroj: ČT24

Místopředseda opoziční ODS Martin Kupka zase říká, že čekají, že se podaří lépe zavést takzvaný systém jedněch dveří. „Aby ten, kdo potřebuje, mohl vstoupit jenom na jedno místo úřadu, který by si zajistil ostatní stanoviska sám. Tak to bohužel ani tady nefunguje,“ dodal Kupka.

Novela by nyní měla usnadnit spíš výstavbu rodinných domů, u nichž bude potřeba pouze takzvané ohlášení. To by mělo být vyřízeno do třiceti dnů.

Nové byty přibývají pomalu

Podle developerů průtahy ovlivňují trh. Rostou ceny a bytů je čím dál méně. Volných bytů v září a říjnu přibylo v Praze oproti létu nepatrně, dohromady tak v nabídkách bylo okolo 4800 bytů a nebytových prostor. Před rokem jich přitom bylo v nabídce o dva tisíce víc.

S ubývajícím počtem volných nemovitostí roste cena. Jen za září a říjen poskočila o víc než 5 tisíc korun, takže za metr čtvereční teď kupující platí téměř 81 tisíc korun. Prodeje výrazně stoupají hnány kromě jiného i nízkými sazbami hypoték. I v jejich případě ale některé z největších bank plánují růst úrokových sazeb v souvislosti s dopady zákona o spotřebitelském úvěru.