Weidmann: Pomoc centrálních bank vládám je „sladký jed“

Frankfurt nad Mohanem - Šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann dnes bránil své právo na vyjádření názorů na protikrizové kroky Evropské centrální banky (ECB). Nepřímo kritizoval nový plán nákupů státních dluhopisů a tištění peněz. Pomoc centrálních bank vládám politik označil za „sladký jed“.

Weidmann v projevu na konferenci ve Frankfurtu řekl, že pro důvěru veřejnosti k centrálním bankám je důležité, aby jejich činitelé „veřejně zdůvodňovali své kroky“. Odmítl tak kritiku německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který minulý týden v novinovém rozhovoru prohlásil, že ho znepokojuje veřejná forma diskuse představitelů ECB o novém programu nákupů dluhopisů.

Weidmann dnes poprvé udělal narážku na nový program nákupů dluhopisů, který má snížit uvěrové náklady silně zadlužených členů eurozóny a zabránit šíření dluhové krize. Naznačil, že tyto kroky mohou podkopat nezávislost ECB a vyvolat inflační tlaky.

„Nezávislost v měnové politice a správně fungující kompas centrálních bankéřů namířený na měnovou stabilitu jsou nezbytnými, i když nikoli postačujícími podmínkami pro udržení kupní síly peněz a tudíž i důvěry lidí,“ řekl šéf Bundesbanky.

ECB
Zdroj: Uwe Zucchi/ISIFA/EPA

Proti plánu ECB nakupovat státní dluhopisy ohrožených zemí eura se Weidmann vyjadřoval pomocí citátů z klasické literatury. Pomoc centrálních bank vládám označil za „sladký jed“ a popisoval, jak Mefisto přesvědčí císaře, aby si nechal u Fausta natisknout papírové peníze. Těmi svou říši sice dočasně zachránil před úpadkem, poté ale všechno zničila inflace. „Ano, toto pokušení nepochybně existuje a v historii měnové politiky mu mnozí podlehli,“ řekl Weidmann.

Proti kurzu šéfa ECB Maria Draghiho se nejrozhodněji staví právě Weidmann, podle něhož opatření ECB hraničí s přímým financováním vlád, což by pro ECB mělo být tabu. Šéf německé centrální banky byl jediný, kdo hlasoval proti Draghiho plánu na posledním zasedání ECB na počátku tohoto měsíce.

ECB má prostor ke snížení základní úrokové sazby

Podle guvernéra slovenské centrální banky Jozefa Makúcha má Evropská centrální banka (ECB) nadále prostor ke snížení základní úrokové sazby v eurozóně z nynějšího rekordního minima 0,75 procenta. Naznačil i možnost stanovení mírně záporné depozitní sazby, za niž banky ukládají u ECB jednodenní depozita. „Co se týče snižování úroků, pro to samozřejmě matematicky existuje prostor. Zda to ECB udělá, to bude záležet na tom, jak na příštích zasedáních zhodnotí situaci,“ řekl Makúch.