Číňané skupují americké nemovitosti

New York - Bohatí Číňané ve velkém investují do luxusních amerických nemovitostí. Právě americký realitní trh zůstává postižený krizí a ceny jsou oproti těm čínským nízké. Mezi cizinci jsou Číňané už druhými nejčastějšími investory do nemovitostí ve Spojených státech.

New York, Los Angeles nebo San Francisco se staly cílem majetných Číňanů. Stále víc jich využívá toho, že v zahraničí jsou nemovitosti oproti domácím levnější. Pouze dvě pětiny kupují nemovitosti čistě pro investiční účely. Pro většinu je ale motivem podnikání, přistěhovalectví nebo lepší přístup ke vzdělání svých dětí. 

„Když vyrůstáte v zemi s miliardou a třemi sty miliony lidí, je to boj, a tak myslíte hodně na budoucnost. Třeba jak můžu usnadnit život budoucím generacím,“ řekla Christine Lu, výkonná ředitelka Affinity China. 

Čínské nákupy zahraničních realit neovlivňují pouze nízké ceny. Čínská vláda totiž neumožňuje vlastnit půdu, lze si ji jen od státu pronajmout. „Čínská povaha způsobuje, že si lidé přejí mít dům v osobním vlastnictví. Číňané si majetek nechtějí pronajímat,“ uvedla Betty Ni, čínská herečka a investorka do nemovitostí. 

Bohatí Číňané skupují americké nemovitosti (zdroj: ČT24)

Cizinci za minulý rok nakoupili téměř 9 procent všech prodaných nemovitostí ve Spojených státech, v přepočtu za více než 1,5 bilionu korun. Nejvíc investovali Kanaďané a hned po nich právě Číňané.