Nový zákon zpřísní podmínky pro poskytování úvěrů

Události: Nový zákon o spotřebitelském úvěru (zdroj: ČT24)

Od 1. prosince začne platit nový zákon o spotřebitelském úvěru, který poskytne dlužníkům vyšší ochranu. Zároveň ale zpřísní podmínky pro poskytování úvěrů. Podle bank však také nový zákon s sebou přinese více administrativy a pravděpodobně i mírné zdražení hypoték.

Díky novým opatřením by již nemělo docházet k současné praxi klamání a zneužívání spotřebitelů, která se děje u nebankovních poskytovatelů.
Andrej Babiš
premiér, předseda hnutí ANO

Změní se toho hodně. Třeba instituce budou muset své klienty mnohem víc prověřovat, nižší budou sankce za nesplácení a každá nebankovní společnost, která bude chtít peníze půjčovat dál, bude muset mít licenci od České národní banky. 

I proto přibývá těch, které chtějí vstoupit do nebankovních registrů a vidět tak úvěrové zprávy budoucích klientů. „V minulých letech jsme přijímali jednotky společností a třeba jenom za tento rok jsme přijali už sedm společností a s dalšími jednáme,“ potvrdil Jiří Rajl, ředitel Nebankovního registru klientských informací.

Zákon by měl přispět k regulaci drobných půjček od nebankovních institucí.

Podle odhadů by novela zákona měla výrazně snížit portfolio nebankovních společností - z dosavadního počtu několika tisícovek na maximálně stovky.

Statistika žádostí o úvěr
Zdroj: Czech Credit Bureau

Klienty zase čeká o dost složitější cesta k půjčeným penězům, neboť budou muset překládat mnohem víc dokumentů a čekat déle na schválení úvěru.

Kvůli prověřování v registrech nedostane už teď úvěr skoro 40 procent žadatelů. Většinou mají negativní záznam, tedy třeba nesplácení jiné půjčky. Počet zamítnutých žádostí v bankovních i nebankovních registrech každopádně roste - zatímco v září před dvěma lety jich neprošlo bezmála 640 tisíc, letos to bylo už o dvacet tisíc více. 

Změny i u hypoték. Lidé je budou moci předčasně splatit bez sankcí

Zákon o spotřebitelském úvěru rovněž zavádí možnost jednou ročně splatit část úvěru předčasně a nově taky bezplatně. Hlavně kvůli tomu už některé banky oznamují zvyšování úrokových sazeb. Experti očekávají růst o několik desetin procenta.

Zdražování potvrdili už největší hráči na trhu. Další se podle analytiků přidají. „Promítne se to do úrokových sazeb, a to po účinnosti nového zákona,“ uvedl manažer hypoték Karel Chábek z České spořitelny.

Už od října platí doporučení České národní banky, aby finanční instituce neposkytovaly hypotéky ve výši 100 procent ceny nemovitosti. Od dubna 2017 navíc dojde k dalšímu omezení v tomto směru, podle něhož by banky neměly poskytovat hypotéky ve výši 95 procent ceny nemovitosti.