Antimonopolní úřad pokutoval asociaci prodejců balené vody v barelech

Asociace barelových watercoolerů porušila podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zákon tím, že schválila a zpřístupnila členům svůj etický kodex, ve kterém omezovala prodejcům balené vody v barelech vzájemnou soutěž na trhu. Stanovenou pokutu úřad nakonec snížil, protože s ním asociace spolupracovala.

Od antimonopolního úřadu dostala asociace, která sdružuje prodejce balené vody v barelech, pokutu za narušování hospodářské soutěže, a to ve výši 360 tisíc korun. S úřadem ale nakonec spolupracovala, takže byla sankce snížena o pětinu.

„Nebudeme se k tomu zatím vyjadřovat, dokud běží lhůta k vyznačení informací týkajících se obchodního tajemství,“ řekl ČTK zástupce asociace.

Asociace porušila podle ÚOHS zákon tím, že schválila a zpřístupnila členům svůj etický kodex, jehož některá ustanovení omezovala jejich vzájemnou soutěž na trhu. „Etický kodex konkrétně obsahoval ustanovení, podle něhož si členové nepřebírají klienty na základě cenového podbízení. Omezení se tedy týkalo jednoho ze základních nástrojů soutěže, a sice uplatňování nezávislé cenové politiky jednotlivými členy sdružení vůči zákazníkům,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle předsedy antimonopolního úřadu nebylo prokázáno, že by sdružení uvedený zákaz aktivně vynucovalo nebo jeho porušení sankcionovalo, podle úřadu nicméně byla narušena soutěž na trhu balené vody v barelech a na trhu výdejníků na balenou vodu v barelech.