Ceny průmyslu v říjnu zmírnily pokles, signály ohledně výhledu cen potravin jsou dle analytiků smíšené

Ceny průmyslových výrobců v říjnu pokračovaly v poklesu, který trvá už téměř tři roky. V říjnu zmírnily pokles na 1,7 procenta ze zářijových 2,4 procenta. Proti září se produkční ceny zvýšily o půl procenta, vyplývá z informací Českého statistického úřadu. Průmyslové ceny předznamenávají další vývoj cen pro konečné spotřebitele u obchodníků.

Říjnová data tak podle analytiků potvrzují, že cenové tlaky na straně výrobců stále zůstávají utlumené, ačkoliv ve většině případů vykázaly meziměsíční růst. Ceny průmyslových výrobců zmírnily svůj meziroční pokles, vzrostly o 0,5 procenta. Díky efektu statistické základny se výrazně snížil jejich meziroční pokles ze zářijových 2,4 % na říjnových 1,7 procent.

Hlavním tahounem jsou ceny komodit, tedy ceny ropy a například také kovů. Jejich vývoj tak víceméně odráží dynamiku cen ropy na světových trzích. Ty se převážnou část října držely nad úrovní 50 USD za barel. K vyšším hodnotám jim pomohla předběžná dohoda kartelu OPEC na omezení těžby. „Detaily dohody budou dojednávány 30. listopadu. Ceny ropy však již v průběhu listopadu znovu klesly k úrovni 45 USD za barel a naznačují tak, že trhy ve finální dohodu příliš nevěří. Jestliže se OPEC neshodne na detailech snížení těžby, může to znamenat propad cen ropy a zpomalení růstu domácích cen v průmyslu,“ konstatuje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Ceny komodit začínají působit proinflačně a ve směru růstu cen výrobců by měly působit i v dalších měsících. „I nadále ale platí, že tuzemský průmysl zatím nesignalizuje nějaké viditelné inflační tlaky a ceny průmyslových výrobců by se měly překlopit do meziročního růstu až v prvních měsících roku 2017,“ říká hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zajímavý je podle analytiků i vývoj cen zemědělských výrobců. Zde se v říjnu prohloubil meziroční pokles cen díky rostlinné výrobě a říjnová statistika obecně nabízí smíšené signály pro výhled cen potravin. V samotném zpracovatelském průmyslu ceny v potravinářském průmyslu v říjnu dále zmírnily svůj meziroční pokles. „Celkově lze předpokládat, že ceny potravin pro koncové spotřebitele v průběhu dalších měsíců porostou, nicméně i v průběhu první poloviny roku 2017 by měl být jejich růst jen pozvolný,“ dodává Jáč.

Při hodnocení dlouhodobějšího výhledu lze podle Jáče konstatovat, že ceny ropy a obecně ceny komodit by měly vést ke zmírnění meziročního poklesu cen průmyslových výrobců i v dalších měsících a zároveň budou faktorem, jenž bude tlačit k růstu i celkovou meziroční inflaci, tedy index spotřebitelských cen.

Aktuální údaje statistického úřadu potvrzují rostoucí inflační tlaky v ekonomice a podporují pohled, že spotřebitelská inflace na přelomu roku výrazně zrychlí a na začátku roku dosáhne inflačního cíle. Zvolnění tlaku na kurzový závazek po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem tak nebude mít dlouhého trvání.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

Samotná říjnová statistika vývoje cen výrobců není v protikladu vůči prognóze ČNB, která počítá s tím, že se inflace v české ekonomice dostane do oblasti dvouprocentního cíle zhruba na počátku druhého pololetí roku 2017. To je také období, pro které ČNB odhaduje ukončení svého kurzového závazku. „Vedle samotného vývoje cen v české ekonomice bude ale pro rozhodování ČNB klíčovým faktorem také vývoj a výhled měnové politiky v eurozóně. Právě politika ECB může vést k tomu, že ČNB bude schopna ukončit svůj kurzový závazek spíše až v závěrečných měsících roku 2017,“ dodává Jáč.

Vývozci zlevnili své zboží

V průmyslu se meziročně snížily zejména ceny těžby a dobývání, a to o 5,2 procenta. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu klesly o 4,1 procenta. Potravinářské výrobky, nápoje a tabák od výrobců zlevnily o procento, přičemž mléčné výrobky byly levnější o tři procenta. Vzrostly naopak ceny vody, její úpravy a rozvodu, a to o 1,6 procenta.

Ceny zemědělských výrobců klesly v říjnu meziročně o 3,8 procenta, proti září farmářské výrobky zdražily o 2,9 procenta. Stavební práce proti loňskému říjnu podražily o 1,2 procenta, ve srovnání se zářím ceny stouply o 0,1 procenta. Dráž vyšly také tržní služby, kam patří například doprava, skladování, telekomunikace či pojištění. Ceny těchto služeb stouply meziročně i meziměsíčně o 0,3 procenta.

ČSÚ také zveřejnil výsledky zářijového vývoje cen zahraničního obchodu. Vývozci podle nich zlevnili své zboží proti loňskému září o 2,4 procenta a proti letošnímu srpnu o 0,2 procenta. Ceny dovozu meziročně klesly o tři procenta, proti srpnu se nezměnily.