Tuzemskému cestovnímu ruchu významně pomáhají kongresy

Praha - Kongresy konané na území ČR jsou významnou podporou pro cestovní ruch. Jejich počet se za první pololetí totiž meziročně zvýšil o 12 procent. Z akcí těží zejména Praha, kde se jich koná více než třetina. Kongresový turismus patří mezi nejlukrativnější druhy cestovního ruchu. Účastníci kongresů utratí zhruba dvojnásobné sumy proti běžným turistům.

Zájem o Prahu pro pořádání kongresů podle odborníků podporuje zejména nízká cena ubytování, která ji zvýhodňuje proti jiným metropolím. Velké hotely navíc disponují kongresovými sály a nacházejí se přímo v historickém centru Prahy nebo v jeho blízkosti. Pořadatelům tak odpadají starosti se zařizováním dopravy a kongresoví návštěvníci mohou volné chvíle využít pro návštěvu města.

„Poslední vývoj statistik z tohoto oboru vnímáme jako potvrzení silné pozice Prahy v nadnárodním měřítku a víceméně také jako potvrzení příznivého trendu,“ uvedla mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.

„Určujícím faktorem se při pořádání konferencí a kongresů stal poměr ceny a kvality a rovněž sílící tlak na návratnost investic, který hraje čím dál větší roli. Poptávka ze strany firem se tak posunula a dále posouvá k nízkonákladové nabídce,“ řekl Zdeněk Giormani z agentury CzechTourism.

Dobrá příprava se zúročuje

Kongresy se plánují několik let dopředu a nyní se podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR začíná zúročovat práce, která se udělala v letech 2009 a 2010. „Praha nabízela v té době velmi zajímavý poměr mezi kvalitou a cenou v porovnání s Vídní nebo Paříží. Česká metropole sice není vhodná pro ty největší kongresy a konference, ale je velmi dobře vybavena pro kategorii středních a menších kongresů.“

Praha si loni polepšila v mezinárodním žebříčku měst s největším počtem pořádaných velkých kongresů. S 99 akcemi za rok 2011 se posunula o tři místa na 14. pozici. Vyplývá to z údajů nadnárodní organizace ICCA, která sdružuje subjekty poskytující služby v kongresové turistice. Ještě v roce 2004 ale bylo české hlavní město čtvrté.

Dle ICCA účastník kongresu v průměru loni utratil v místě konání 2 551 dolarů (50 254 korun).

Podle Giormaniho by měl pozitivní trend v tuzemské kongresové turistice dál pokračovat. „Co se roku 2012 týče, tak očekávám růst zejména ve 4. kvartálu tohoto roku. Pozitivní vývoj by měl pokračovat i v roce 2013.“

Kongresy jdou ruku v ruce s dobrými výsledky hotelů

V českých hotelech se během letošního roku ubytovalo nejvíc hostů v historii, jak zveřejnila analytická společnost Mag Consulting. Služeb tuzemských hotelů využilo od ledna do června 4,7 milionu hostů, což podle Českého statistického úřadu představuje meziroční nárůst o 7,6 procenta. Velké hotelové řetězce hlásí vysokou obsazenost i v červenci a srpnu.

Telefonát Rostislava Vondrušky (zdroj: ČT24)