Silný jen srazil zisk firmy Sony o 86 procent

Čistý zisk japonského výrobce elektroniky SonyCorp. ve fiskálním druhém čtvrtletí klesl o 86 procent na 4,8 miliardy jenů (1,1 miliardy korun). K poklesu zisku přispěl hlavně silný jen, uvedla firma v úterním prohlášení.

Provozní zisk se za tři měsíce do konce září snížil o 48 procent na 45,7 miliardy jenů. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali v průměru zisk 46,27 miliardy JPY. Tržby klesly o 11 procent na 1,69 bilionu jenů.

Silný jen snižuje zisky japonských vývozců při převodu tržeb ze zahraničí na domácí měnu. Zvyšuje také ceny japonského zboží v zahraničí, zhoršuje tak jeho konkurenceschopnost na zahraničních trzích.

Senzory mají stále potíže

Produkce senzorů byla ve druhém čtvrtletí opět slabá, protože hlavní závod firmy byl poškozen řadou dubnových zemětřesení a návrat na úroveň před neštěstím trval téměř půl roku. Divize polovodičů, jejíž součástí je výroba senzorů, tak ve čtvrtletí vykázala provozní ztrátu.

V herní divizi se provozní zisk snížil na 19 miliard JPY z 23,9 miliardy JPY kvůli silnému jenu. Investoři však věří v oživení divize před hlavní, předvánoční nákupní sezonou.