Největší výrobce čipů pro smartphony cílí i na auta. Za rivala zaplatí skoro bilion korun

Technologický svět čeká největší fúze v historii čipového průmyslu. Americký výrobce mikročipů Qualcomm se totiž dohodl na převzetí svého nizozemského konkurenta NXP Semiconductors. Zaplatí za něj zhruba 38 miliard dolarů (940 miliard korun). NXP se soustředí na elektroniku pro automobily.

Qualcomm je největším výrobcem čipů, které se používají v chytrých telefonech. Díky převzetí NXP se stane i největším dodavatelem čipů pro automobilový průmysl a sníží svou závislost na trhu se smartphony.

Qualcomm zaplatí za každou akcii NXP 110 dolarů v hotovosti. Kupní cena tak zahrnuje prémii 11,5 procenta ke středeční závěrečné hodnotě akcií na burze.

Očekává se, že transakce, kterou již schválily správní rady obou podniků, bude završena do konce příštího roku. Roční tržby sloučené skupiny by měly přesahovat 30 miliard dolarů.

Problém s asijskou konkurencí

Qualcomm dodává čipy pro telefony s operačním systémem Android i pro smartphony iPhone společnosti Apple. Firma se ale potýká s ostrou konkurencí z Číny a Tchaj-wanu.

Společnost NXP Semiconductors loni koupila za téměř 12 miliard dolarů amerického konkurenta Freescale Semiconductor. Transakcí vznikla světová jednička v automobilové elektronice s tržbami kolem deseti miliard dolarů ročně. NXP byla v minulosti divizí nizozemského výrobce elektroniky Philips, v samostatný podnik se změnila v roce 2006.

Vydáno pod