OKD údajně potřebuje dalších 600 milionů korun. Na vyplácení odstupného

OKD chce další peníze

Vedení OKD jedná na ministerstvu průmyslu a obchodu o další podpoře. Firma totiž potřebuje peníze nejen na provoz, ale i na vyplácení takzvaného sociálního programu. Chystá se mimo jiné uzavřít Důl Paskov s až 1700 zaměstnanci. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský upřesnil, že firma chce znovu jednat o smlouvě z roku 2014. Ta slibovala uvolnění 600 milionů korun na sociální programy při útlumu těžby v Dole Paskov.

Čelechovský dále sdělil, že společnost znovu otevřela jednání o smlouvě, kterou dříve uzavřela se státem. Na jejím základě měla dostat 600 milionů korun na sociální program spojený s ukončením těžby v Dole Paskov. Takové uvolnění veřejných peněz schválila v roce 2015 i Evropská komise.

Dohoda měla skončit, pokud by podle mezinárodních srovnávacích standardů od 1. července 2014 do 31. prosince 2017 po tři po sobě následující čtvrtletí klesla cena uhlí pod 110 USD za tunu. To se stalo a smlouva přestala být platná. „Obsahovala ale klauzuli, že obě strany budou znovu jednat, aby v co největší míře omezily sociální rizika v Moravskoslezském kraji,“ řekl Čelechovský.

Dohodu podepsal ministr průmyslu a zástupci OKD a její mateřské společnosti New World Resources. Podle ní se mělo ve ztrátovém Dole Paskov těžit do konce roku 2017, kabinet by pak zaplatil 600 milionů korun na sociální programy horníků. Firma za to měla udržovat do roku 2017 minimální průměrný počet 1800 kmenových zaměstnanců dolu. V roce 2017 se počet zaměstnanců mohl snížit na 1600.

Mládek ve čtvrtek ale uvedl, že případná další veřejná pomoc OKD je těžko obhajitelná. Velkoobchodní ceny uhlí totiž po předchozích poklesech nyní rostou. Takový závěr potvrdil předseda hornických odborů Jaromír Pytlík. „Dopadlo to špatně. Jasně řekli, že se nebudou bavit o dalších půjčkách pro OKD,“ uvedl o středečním jednání na MPO.

Propuštění horníci mají přislíbených až 12 platů

Mnoha z případně propuštěných zaměstnanců Dolu Paskov přísluší podle kolektivní smlouvy až dvanáctiměsíční odstupné. Již dříve přitom unikla z OKD informace, že společnost na odstupné podle kolektivní smlouvy nemá peníze. Věřitelský výbor, který v pondělí jednal také o sociálním programu, své rozhodnutí odsunul.

O osudu Dolu Paskov a jeho zaměstnancích by mělo být rozhodnuto v horizontu několika následujících týdnů. Jeho provoz by měl být ukončen nejpozději v lednu příštího roku. Předseda Nezávislých profesních odborů technicko-hospodářských pracovníků OKD Jiří Zátopek řekl, že se odboráři dozvěděli, že těžba v dole skončí nejpozději ke 31. lednu 2017 a že OKD zrušilo sociální program.

OKD je od května v úpadku. Předseda odborů na Dole Paskov Rostislav Palička uvedl v prohlášení, že rozhodnutí zrušit sociální program vyvolá u zaměstnanců vlnu protestů, které mohou vyvrcholit až konkurzem společnosti, jíž věřitelé v srpnu povolili reorganizaci

Ztrátový důl táhne dolů celou firmu. O jeho zavření hovořilo OKD poprvé už v roce 2013, poté se ale dohodlo se státem na prodloužení těžby. Letos v březnu výkonný ředitel OKD Antonín Klimša sdělil ve firemních novinách Horník, že společnost chce těžbu v dole ukončit na konci roku.

OKD je v úpadku

V květnu OKD podala sama na sebe insolvenční návrh a soud firmu poslal do úpadku. S uzavřením dolu na přelomu roku počítal i výhled restrukturalizačního plánu ve zprávě o situaci OKD, která byla v srpnu jedním z podkladů vlády při rozhodování o půjčce 700 milionů korun. Právě nedostatek financí na odstupné je zřejmě jedním z důvodů, proč firma útlum Dolu Paskov dosud nevyhlásila.

Pavel Utěšený z advokátní kanceláře Rytikov & Utěšený Legal řekl listu, že vypovězení kolektivní smlouvy je za určitých podmínek možné. Důvodem podle něj může být i insolvenční řízení.

Společnost OKD se dostala do existenčních potíží vinou klesajících cen uhlí a předluženosti. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Vedení firmy nyní vypracovává reorganizační plán, na jehož zpracování má 120 dnů od schválení reorganizace, tedy do 9. prosince. Je ale možné, že požádá o prodloužení této lhůty. V podniku nyní i s dodavatelskými firmami pracuje asi 12 000 lidí.