Průměrná mzda vzrostla, koupíme si ale míň

Praha – Druhé čtvrtletí letos přineslo meziroční růst průměrné mzdy v Česku o 546 korun na 24 626 korun, což představuje nárůst o 2,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se ale snížila o 1,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda ve 2. čtvrtletí 2012 po očištění od sezonních vlivů o půl procenta. Minimální mzda se nezměnila od ledna 2007 a činí 8 000 korun.

Mzdy se tentokrát vyvíjely shodně. „V podnikatelské i nepodnikatelské sféře byl vývoj průměrné mzdy shodný jako v celém národním hospodářství, nominálně se mzda zvýšila o 2,3 procenta, reálně poklesla o 1,1 procenta. Údaje byly ovlivněny administrativním přesunem jednotek mezi oběma sférami,“ připomíná ČSÚ.   

Zatímco podnikatelská sféra zažívá pokles reálné průměrné mzdy až letos, v nepodnikatelské sféře je negativní trend nepřetržitý už od 3. čtvrtletí 2010. Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky zaznamenaly relativně nejvyšší poklesy reálných mezd ve stavebnictví a také v různých činnostech navázaných na sektor realit. 

Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank

„To, že je většina obyvatel pod průměrnou mzdou, je přirozené z principu výpočtu průměru. Proto je dobré se na mzdy dívat pohledem jiných statistik jako například mediánová mzda. Když si seřadíme všechny zaměstnance podle výše výdělku a ukážeme si na toho uprostřed, tak ten nebude brát 24 626 korun, ale asi o čtyři tisíce méně.“ 

Za prvních šest měsíců roku vzrostla průměrná mzda v Česku o 657 korun na 24 341 Kč a byla tak meziročně vyšší o 2,8 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily za leden až červen o 3,5 procenta, reálně se tak průměrná mzda snížila o 0,7 procenta.   

Nepříznivý vývoj za celé pololetí dokresluje pokles počtu zaměstnanců o zhruba 26 400 lidí, tj. o 0,7 procenta. Výrazněji rostl jen počet lidí zaměstnaných v oblasti nemovitostí, o 3,6 procenta jim ale poklesla nominální mzda. 

Analytici: Za reálným poklesem mezd stojí nejistý vývoj ekonomiky

Podle analytiků za reálným poklesem mezd ve druhém čtvrtletí stála vedle více než tříprocentní meziroční inflace napjatá situace na trhu práce a nejistý vývoj ekonomiky, který nutí firmy k opatrnosti. Firmy jsou podle senior manažera v oddělení poradenství pro řízení lidských zdrojů PwC ČR Libora Stodoly ve své platové politice opravdu opatrné. Navíc ji obvykle stanovovaly začátkem roku a od té doby nepřišlo z ekonomiky příliš mnoho pozitivních zpráv, aby svůj pohled přehodnotily. Přidávání či povyšování je tak selektivnější než v minulosti a více odráží výkon a perspektivu konkrétního zaměstnance. Největší šanci na reálný růst mezd mají prý letos zaměstnanci finančních institucí a farmaceutických společností.

Tabulka průměrné mzdy
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Praha v platech stále vede, ale…

Lidé pracující v Praze v tabulce platů stále vedou, když průměrná mzda dosahuje výše 31 716 korun. Podle Brožky je to v průměru o deset tisíc více než v ostatních krajích. „Zajímavé je ale do tohoto srovnání zahrnout i jiné faktory. Například Praha má poměrně vysoké náklady na bydlení, takže v některých ohledech může být život bohatší například na Plzeňsku,“ dodává Brožka.

Vyšších platů se ale letos zaměstnanci zřejmě nedočkají. „Zlepšení by mělo přijít v první polovině příštího roku, kdy by měla začít reálná mzda růst,“ míní analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk. Důvodem by měl být jednak příznivější stav ekonomiky, jednak nižší růst cen.