Koalice už s DPH hýbat nebude, padá i Babišova nižší daň na točené pivo

Koalice se neshodla na podobě snížení DPH, do voleb už nechce téma otevírat. Po jednání koaliční rady to potvrdili předsedové sněmovních klubů ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Strany se nedohodly ani na sociálních návrzích, o nich ale budou dál jednat.

O snížení DPH u čepovaného piva z 21 procent na 15 procent od příštího roku a u základních potravin ze současných 15 procent na deset procent od roku 2018 hovořili vládní politici před krajskými a senátními volbami.

Snížením daně na čepované pivo chtěl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš kompenzovat restauracím ztráty se zavedením elektronické evidence účtů. K shodě ale koalice nedospěla.

Téma je podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka „pro tuto chvíli už uzavřeno“. Šéf lidovecké frakce Jiří Mihola ale připustil, že se může znovu objevit před volbami.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už dříve řekl, že sociální demokraté chtějí počkat, jaký bude výnos z elektronické evidence tržeb, která má být spuštěna 1. prosince, v první vlně pro hotely a restaurace. Z jejich strany spíš zazníval návrh na snížení DPH u základních potravin jako maso, mléko nebo chléb, a to z 15 procent na deset 

Zprávy o dohodě, které byly předčasné

V polovině září se zdálo, že koalice našla dohodu na změně DPH. Ministr zemědělství a místopředseda lidovců Marian Jurečka totiž prohlásil, že se šéfové koalice shodli na přesunu čepovaného piva do nižší daňové kategeorie od roku 2017 a snížení DPH u základních potravin, jako je mléko, chléb, maso, máslo a sladkovodní ryby od roku 2018.

Dohodu však popřeli předsedové ostatních koaličních stran Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. Jurečka označil jako zdroj informace lidoveckého předsedu Pavla Bělobrádka, který nejprve trval na tom, že se šéfové koaličních stran minulý týden na změnách v DPH shodli. Následně se ale omluvil s tím, že špatně informoval.

Vydáno pod