OKD údajně nemá peníze na odstupné. Důl Paskov má přitom brzy skončit

OKD a finanční potíže

Už v lednu by mohli horníci opustit Důl Paskov. Podle Nezávislých odborů OKD ale nemusejí být peníze na výplatu odstupného podle kolektivní smlouvy. Informace, kterou se dozvěděli odboráři od vedení společnosti OKD, měla být původně tajná.

A otevřeně ji vedení firmy nechce komentovat ani v pondělí, kdy se odehrálo další jednání věřitelského výboru. „Lidi jsou rozladění a nahněvaní. Tady už stejně nikdo nevěří, že ta šachta pojede dál. Jsou rozzlobeni z toho, jak s námi OKD jedná,“ sdělil Jiří Zátopek, předseda Nezávislých profesních odborů OKD.

„Dozvěděli jsme se, že končíme ke konci roku, maximálně k 31. lednu 2017 a s tím, že nedostaneme vůbec nic, že na to mají právo,“ dodal Zátopek. 

Věřitelský výbor, který v pondělí jednal také o kolektivní smlouvě, své rozhodnutí odsunul. Světlo do situace nevnesl ani mluvčí OKD Ivo Čelechovský, který bližší podrobnosti odmítl komentovat. Mezi horníky se podle odborářů mezitím začíná mluvit o prvních reakcích na to, že firma nekomunikuje a zřejmě nemá peníze na odstupné. Ve hře jsou nejrůznější formy stávek a protestů, včetně toho, kterého se všichni obávají nejvíce. Jednoho dne nevyfárat.

Zatím nevíme vůbec nic. Pořád se vše oddaluje a nic konkrétního nevíme.
Boris Halaš
horník

Pod Dolem Paskov stále zůstává téměř 20 milionů tun uhlí. Někteří odběratelé už teď řeší, jak se bez něj obejdou. Například Třinecké železárny odeberou z OKD ročně až milion tun uhlí. Pokud budou odebírat uhlí od nových dodavatelů, chtějí si jeho vlastnosti nejdříve otestovat. „Připravujeme stavbu malé pícky, která slouží proto, abychom byli schopni přesně zmapovat vlastnosti jednotlivých dodávek uhlí,“ sdělil generální ředitel Třineckých železáren.

Není jasné, co bude s propuštěnými horníky

Návrhem na uplatnění horníků propuštěných z černouhelné společnosti OKD ve státním podniku Diamo se v pondělí ministři nezabývali, projednávání materiálu bylo odloženo. Ministerstvo průmyslu (MPO) minulý týden uvedlo, že výrazně upravilo původní návrh, který byl v květnu z jednání vlády stažen po kritice ministerstva financí (MF). To má však výhrady i k nové verzi, materiál označilo za nekoncepční.

Podle původního návrhu mohlo najít v Diamu uplatnění až 250 lidí z OKD. Projekty programu pro horníky v Diamu měly vyjít na 2,59 miliardy korun. V plánu bylo, že by peníze šly z vládou garantovaných 20 miliard Kč na projekty revitalizace v Moravskoslezském kraji, takzvaného fondu privatizace.

Jakub Vintrlík z tiskového oddělení resortu financí sdělil, že MF považuje aktuální návrh MPO za nekoncepční. „Kromě zásadních finančních dopadů předloženého návrhu na státní rozpočet upozorňujeme také na požadavek MPO, aby projekty byly realizovány ve vlastní režii státního podniku Diamo. Tento požadavek není v souladu s dlouhodobou snahou MF vypisovat transparentní otevřená výběrová řízení, díky kterým je dosahováno nižších nákladů a lepších výsledků při realizaci státních zakázek,“ uvedl. Ministerstvo financí v meziresortním připomínkovém řízení navíc mimo jiné nesouhlasilo s návrhem na navýšení rozpočtu MPO.

OKD prochází reorganizací

Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace. Ve firmě, v níž nyní pracuje i s dodavatelskými firmami asi 12 000 lidí, se tak dál bude těžit uhlí. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji i insolvenční správce firmy Lee Louda. Vedení OKD teď musí vytvořit reorganizační plán.

Už v květnu vláda schválila vyplácení příspěvků pro zaměstnance, které OKD propustí. Ti, u kterých převažovala práce na povrchu, dostanou 7000 Kč za měsíc a lidé, u kterých převažovala práce v podzemí, dostanou 8000 korun měsíčně. Příspěvek pro horníky z OKD se má vyplácet po omezenou dobu, a to v rozmezí od tří měsíců do maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku zaměstnance.