Horské boudy s elektronickou evidencí tržeb moc nekamarádí, jejich řady asi prořídnou

Události: EET na horách (zdroj: ČT24)

Nad některými horskými boudami v Krkonoších se začíná zatahovat, soudí jejich provozovatelé. Důvodem je elektronická evidence tržeb (EET), která má v restauracích začít fungovat od prosince. Někteří boudaři ji ale nekompromisně odmítají a bufety raději zavřou, než by se zákonu přizpůsobili.

Horalé přezdívají provozovatelce Rýchorské boudy Ája Rýchorka. Pocestní k ní zajdou často na pivo, grog, buchty nebo koláče. 

Nyní však Alena Dušková říká, že bude bufet zavírat. „Po ekonomické stránce nevydělá, nemáme tolik peněz, abychom si mohli dovolit koupit systém a pokladnu.“ Zavedení elektronické evidence tržeb a s tím spojené nároky na pokladní terminál považuje za diktaturu toho, co by měla dělat. „A to odmítám.“

Nová povinnost účtovat na elektronických pokladnách a hlásit přesné tržby finanční správě se některým boudařům nezamlouvá. 

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Například provozovatel farmy Muchomůrka Tomáš Zelenka argumentuje tím, že státu pořád něco odvádí a EET považuje za velký zásah do svého soukromí. Alan Petrlík, který provozuje chatu, se pak chystá zrušit restauraci – není tu takový obrat, abych si mohl dovolit další věci kolem toho, vysvětluje.

Alena Dušková
Zdroj: ČT24

Poslední odpor

A tak boudaři na Rýchorách ještě spěšně podepisují celostátní protestní petici. Chtějí, aby se zákonem, který má zlepšit výběr daní a narovnat podnikatelské prostředí, vláda znovu zabývala. 

To se stane hned v pondělí. Opoziční TOP 09 totiž navrhla kabinetu odsunout platnost na rok 2019.

Alena Dušková k tomu zatím líčí chmurný obraz. „Každá druhá bouda v Krkonoších je zavřená a budou se zavírat další boudy.“

Ministr financí považuje podobné hlasy za neopodstatněné. „Protože my skutečně, v rámci EET, snižujeme DPH na jídlo, na nealko, chceme ještě prosadit to točené pivo,“ uvedl.