Nejasnosti přetrvávají: Stát neví, kolik propuštěných horníků Diamo zaměstná. Ani kdo je zaplatí

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) výrazně upravilo návrh na uplatnění horníků propuštěných z černouhelné společnosti OKD ve státním podniku Diamo. Uvedl to mluvčí resortu František Kotrba. Původní návrh byl v květnu z jednání vlády stažen po kritice ministerstva financí. To má výhrady i k nové verzi, kterou v pondělí projedná vláda. Materiál označilo za nekoncepční. Podle původního návrhu mohlo najít v Diamu uplatnění až 250 lidí z OKD. Stát ale mění financování celé akce.

Projekty programu pro horníky v Diamu měly vyjít na 2,59 miliardy korun. V plánu bylo, že by peníze šly z vládou garantovaných 20 miliard Kč na projekty revitalizace v Moravskoslezském kraji, takzvaného fondu privatizace.

Nyní MPO navrhuje vybrané projekty realizovat při zahlazování následků hornické činnosti, které by Diamo provedlo. Na rozdíl od původního návrhu by však tato činnost byla financována ze státního rozpočtu. „Z tohoto důvodu MPO žádá vládu o navýšení svého rozpočtu o 300 milionů korun, a to počínaje rokem 2018. Zahlazování následků hornické činnosti bude kontinuálně probíhat i v roce 2017, je tedy možno některé propuštěné zaměstnance OKD přijmout již v tomto roce,“ uvedl Kotrba.

Přijmou na 80 lidí

Počet zaměstnanců, kteří by mohli být přijati, je podle něj přímo úměrný výši přidělené částky, se kterou úzce souvisí počet realizovaných sanačních projektů. Stejně jako u původního návrhu má jít zejména o zaměstnance vyššího věku a s nejnižším vzděláním. Podle vyjádření ministerstva financí má jít zhruba o 80 lidí.

Nový návrh však bude opět předkládán s rozporem. Ministerstvo financí v meziresortním připomínkovém řízení mimo jiné nesouhlasilo s návrhem na navýšení rozpočtu MPO. „Ministerstvo financí považuje návrh MPO na zaměstnání 80 propuštěných horníků z OKD ve státním podniku Diamo za nekoncepční. Kromě zásadních finančních dopadů předloženého návrhu na státní rozpočet upozorňujeme také na požadavek MPO, aby projekty byly realizovány ve vlastní režii státního podniku Diamo,“ sdělil Jakub Vintrlík z tiskového oddělení MF. Dodal, že tento požadavek není v souladu s dlouhodobou snahou MF vypisovat transparentní otevřená výběrová řízení.

OKD zamířila do reorganizace

Věřitelé OKD v polovině srpna rozhodli o tom, že zadlužená společnost půjde do reorganizace. Ve firmě, v níž nyní pracuje i s dodavatelskými firmami asi 12 000 lidí, se tak dál bude těžit uhlí. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji i insolvenční správce firmy Lee Louda. Vedení OKD teď musí vytvořit reorganizační plán.

Už v květnu vláda schválila vyplácení příspěvků pro zaměstnance, které OKD propustí. Ti, u kterých převažovala práce na povrchu, dostanou 7000 Kč/měsíc a lidé, u kterých převažovala práce v podzemí, dostanou 8000 korun měsíčně. Příspěvek pro horníky z OKD se má vyplácet po omezenou dobu, a to v rozmezí od tří měsíců do maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku zaměstnance.