Pohonné hmoty v Česku zdražují, cena nafty je přes 28 korun za litr

Ceny pohonných hmot v Česku pokračují v růstu. Benzin Natural 95 proti minulé středě zdražil o 12 haléřů na průměrných 29,46 korun za litr. Nafta je dražší dokonce o 22 haléřů, litr se prodává průměrně za 28,12 korun. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Pohonné hmoty po několika týdnech stagnace poprvé zdražily už minulý týden, když se cena severomořské ropy Brent poprvé po měsíci a půl dostala nad hranici 50 dolarů za barel. Zdražování ropy vyvolala dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o omezení těžby.

V Česku je nejdražší benzin v Praze a na Vysočině, řidiči ho tam pořídí shodně za průměrných 29,87 korun za litr. Nafta stojí nejvíc v hlavním městě, průměrně 28,92 koruny za litr. V mnoha krajích ale její cena ještě zůstává pod 28 korunami.

Spekulace o omezení těžby ropy ženou ceny pohonných hmot mírně nahoru (zdroj: ČT24)

V Moravskoslezském kraji se za benzin platí průměrně 29,15 koruny za litr, což je nejnižší cena v zemi. Nejlevnější naftu pak nabízejí čerpací stanice v Královéhradeckém kraji, kde litr stojí průměrných 27,58 korun.

„Podle mého názoru zhruba v horizontu těch dvou týdnů dojde k dalšímu nárůstu cen pohonných hmot. Nebál bych se tvrdit možná i o padesát haléřů,“ řekl analytik Cyrrus Tomáš Menčík.

Ceny benzinu v Evropě
Zdroj: ČT24

V Česku jsou pohonné hmoty v porovnání s okolními zeměmi relativně levné. Například v sousedním Německu stojí litr benzinu v průměru 36,10 koruny, na Slovensku 33 korun a v Rakousku 30,50 koruny. Lépe ja na tom pouze Polsko, kde řidiči za benzin zaplatí v průměru 27,80 koruny.

Dohoda, která má snížit těžbu ropy

Jak se budou ceny benzinu a nafty pohybovat v příštích týdnech, bude záviset především na konečné dohodě států OPEC. Země OPEC vedené Saúdskou Arábií minulý měsíc avizovaly, že chtějí snížit produkci zhruba o milion barelů ropy denně, aby zvýšily ceny.

Už spekulace o snížení těžby ale tlačí ceny této suroviny na světových trzích nahoru. To se pak projevuje i na cenách pohonných hmot. Menčík ale upozorňuje, že dohoda samotná ještě nevznikla. „Odsouhlasili si, že chtějí dohodu udělat, ale jakékoliv detaily, případně na jakých úrovních zůstane produkce zmražená, to zatím není nikde dané,“ dodal Menčík.