Kubera: Vyšší DPH pouze pokud získané prostředky půjdou na snižování dluhu

Praha – Levicí ovládaný Senát podle očekávání zamítl ve čtvrtek vládní stabilizační balíček zahrnující mimo jiné zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku na 15 a 21 procent. Proti však hlasovala nejen levice, ale například i senátor za ODS Jaroslav Kubera. Své rozhodnutí avizoval dopředu, protože je zastáncem toho, co má ODS jako jednu z artikul, tedy malý stát a nízké daně. Zákon by prý podpořil, kdyby navíc získané prostředky šly na snižování státního dluhu, a nikoliv deficitu, jak počítá vláda.

Sociální demokraté i komunisté argumentují tím, že zvýšení DPH zpomalí ekonomiku, dopadne také tvrdě na nejchudší vrstvy obyvatel. „Tak především je třeba říct, že opozice k tomu přistupovala z jiného úhlu, neboť opozice má napadat vládu, kdykoliv to jen jde. Ale je potřeba říci, že ona to morální právo nemá, protože se na tom stavu, kam se česká vláda dostala, sama podílela,“ říká senátor Kubera.

On sám ale také hlasoval proti vládnímu balíčku, ale jak říká, nehlasoval proti vládě. „Já jsem dopředu avizoval, že jsem členem ODS přes dvacet let a strana má ve štítě několik artikul a jedna z nich je malý stát, nízké daně,“ hají své rozhodnutí občanskodemokratický senátor. Důvod leží jinde.

Jaroslav Kubera

„Jsem úhlavní nepřítel dluhů, protože dluhy připravují jednotlivce, rodiny, obce i státy o svobodu, protože jakmile musejí velkou část peněz věnovat na to, aby zaplatili dluhy, tak pochopitelně pak nemají peníze na to, co chtějí dělat, a vlastně nemohou si o svých příjmech svobodně rozhodovat.“

Podle Kubery je z praxe známo, že jednoprocentní zvýšení DPH může vypadat na první pohled jako bezvýznamné. Znamená ale tří až pětiprocentní zvýšení cen. Obchodníci si totiž při zvýšení DPH ke konečné ceně ještě něco přidají. „My jsme přivedli spoustu rodin tím, že jsme povolili zlodějské úvěry, do situace, které ty rodiny neumějí řešit. Jak by mohli kupovat při zvýšené sazbě DPH, když některé rodiny věnují sedmdesát procent svých příjmů na splátku úvěrů,“ konstatuje senátor. 

A podobné je to i se státem, jehož dluh podle Kubery nezaplatí ani několik generací dopředu. Vadí mu především fakt, že získané prostředky chce vláda použít na krytí státního deficitu. „Já vůbec neříkám, že vláda dělá nebo nedělá něco dobře. Podpořil bych ten zákon ve chvíli, kdy by ministr financí řekl, že všechny získané prostředky budou použity na snižování dluhu. Nikoliv deficitu,“ říká Kubera.

Stabilizační balíček není jen DPH

DPH je jednou z nejvíce diskutovaných součastí stabilizačního balíčku, avšak do balíčku patří i celá řada dalších opatření, například omezení výdajových paušálů, v rámci kterého by živnostníci užívající paušály v budoucnu nemohli uplatňovat daňovou slevu na děti a manželku. Balíček dále obsahuje také tzv. solidární zvýšení daně. Jde o sedmiprocentní daň pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně. Současně s tím ruší stropy u pojistného na veřejné zdravotní pojištění pro roky 2013 až 2015.