Chybný tendr připravil o post generálního ředitele CzechInvestu

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) odvolal generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka. Audit totiž podle Kuby prokázal, že CzechInvest chyboval při vypsání kritizované zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory. Podle informací Hospodářských novin se tři ze čtyř zájemců zřejmě zúčastnili tendru jen naoko - tak, aby mohla vyhrát teprve loni na podzim založená firma Glafin. Ta nakonec zakázku skutečně dostala.

Zakázka na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory otřásá Czech Investem. Minulý týden kvůli ní prohledali kanceláře státní agentury policisté a odvezli si listinné důkazy i datová média. Dnes kvůli ní přišel o křeslo generální ředitel CzechInvestu Křížek. Od úterý ministr pověřil vedením agentury dosavadního ředitele sekce fondů EU Petra Očka.

Interní audit podle Kuby ukázal v kritizovaném tendru řadu pochybení. „Z výsledku IT části auditu vyplývá, že CzechInvest nejen, že není schopen doložit, zda byla zakázka zveřejněna v souladu se zákonem, ale také, že celý redakční systém, ve kterém jsou zakázky zveřejňovány, neodpovídá nárokům zákona o zadávání veřejných zakázek,“ uvedlo ministerstvo průmyslu v tiskové zprávě.

Miroslav Křížek

„Po důkladném zvážení mediální reality a po dohodě s panem ministrem odcházím z vedení agentury CzechInvest. (…) Během mého působení jsem se nikdy nedopustil ničeho, za co bych se musel stydět, případně co by mohlo být kvalifikováno jako manažerské pochybení.“

Policie pak má vážné indicie, že se ve skutečnosti žádná soutěž neodehrála. Na webu agentury se sice oznámení o vyhlášení tendru objevilo, ovšem asi až se zpožděním. Zavedené realitní kanceláře proto o soutěži vůbec nevěděly. Podle informací HN byli mezi zájemci Karel Slavík z firmy Vestigo, která přes internet prodává ojeté bagry a rypadla, nebo společnost FL Ventures. Obě firmy odmítly vysvětlit, jak se o tendru dozvěděly. Čtvrtým zájemcem o zakázku byla Podnikohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze, na které Křížek vyučuje.

Společnost Glafin, vedená známým ředitele agentury CzechInvest Miroslava Křížka, měla uzavřít velmi výhodnou smlouvu. Čtyřletý kontrakt by totiž bylo možné vypovědět pouhé dva dny v roce, a to s výpovědní lhůtou devět měsíců. „Rozhodně to není obvyklé. Výpověď se ve smlouvách omezuje například tehdy, když se po velké počáteční investici očekává výdělek až po delší době. Při běžné zprostředkovatelské činnosti ale takové podmínky běžné nejsou,“ komentoval pro HN smlouvu advokát Robert Pergl, expert na veřejné zakázky. Glafin se nakonec na základě negativní medializace rozhodla od plnění zakázky v hodnotě přesahující 3 miliony korun odstoupit, zadávací řízení zrušil poté i CzechInvest.

HN se také odkazují na dokumenty, podle kterých už při přípravě zakázky někteří zaměstnanci CzechInvestu marně upozorňovali vedení agentury, že outsourcovat roky budovanou databázi včetně všech kontaktů a citlivých informací je nebezpečné. „Problémem je, že se činnost, která má být základní náplní této organizace vyvádí někam ven. Hodnota té zakázky je nesrovnatelná s tím, o jakých objemech finančních prostředků měla vybraná firma rozhodovat,“ podotkl Stanislav Beránek z Transparency International.

Sporný tendr na vyhledávání nemovitostí nestál funkci jen generálního ředitele CzechInvestu Křížka. Již počátkem srpna kvůli němu skončil také šéf divize investic Radek Šoltys.