Číňané ztrácejí důvěru ve vlastní měnu a ve velkém přesouvají peníze do zahraničí

Jak vypadá šmoulení po čínsku (zdroj: ČT24)

Jak čínská ekonomika zpomaluje, jednotlivci a firmy ve velkém přesouvají peníze do zahraničí. Využívají k tomu různé cesty - někdy i na hraně zákona. Bohatství odtéká z Číny přes obchodníky s měnou v Hongkongu i jinde. Jen v uplynulém roce takto ze země uniklo kolem jednoho bilionu amerických dolarů.

„Pokud se podíváte na současnou čínskou ekonomiku, je to velmi riskantní. Mnoho kapitálu, čínského kapitálu, nejen zahraničního, míří pryč,“ vysvětluje Sü S' ťien, politolog z tchajwanského Institutu politických věd.

Uniklé dokumenty z panamské firmy Mossack Fonseca ukázaly, jak ukrývají peníze rodiny funkcionářů. Trend je ale daleko větší. Bohatí vyvážejí úspory v obavách, že měna půjde dolů.

Je celkem běžné, že jednotlivci požádají členy rodiny a přátele, aby do zahraničí převedli nebo přímo fyzicky vyvezli 50 tisíc dolarů. To je povolený roční limit na osobu. Stočlenná skupina tak dostane ven 5 miliónů dolarů.

Říká se tomu šmoulení. Je součástí odlivu kapitálu, který zpochybňuje ekonomické vyhlídky. Loni firmy a jednotlivci z Číny přesunuli bilion dolarů.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT
Čínský jüan
Zdroj: Jianan Yu/Reuters

Trendy v chování bohatých Číňanů sleduje redakce časopisu Hurun Report. „Čínská ekonomika zpomaluje, mnoho lidí je trochu nervózních kvůli protikorupční kampani. Snaží se zahnízdit v cizině. V zásadě hledají způsob, jak se vyhnout riziku,“ tvrdí šéfredaktor magazínu Rupert Hoogewerf.

Některé odlivy peněz jsou legální - např. investice do nemovitostí v zahraničí - loni za ně Číňané utratili 52 miliard dolarů. Šmoulení je pochybnější. Nedávno úřady zadržely na hranicích ženu, která pašovala čtvrt milionu dolarů pod svými šaty.

Přitom od října bude čínský jüan součástí koše hlavních světových měn. Už loni v listopadu o tom rozhodnul Mezinárodní měnový fond (MMF). Šéfka fondu Christine Lagardeová při té příležitosti prohlásila, že jde o mezník v integraci Číny do světového finančního systému.