Česko by mohlo po dvaceti letech skončit rok s vyrovnaným rozpočtem

Události: Bude mít Česko po 20 letech vyrovnaný rozpočet? (zdroj: ČT24)

Česko by na konci letošního roku mohlo mít vyrovnaný rozpočet. Podle ministra financí Andreje Babiše bude záležet na tom, kolik peněz utratí jednotlivé resorty ve zbývajících měsících. Do září stát hospodařil s přebytkem 80 miliard, aktuálně je to zhruba padesát. Pravicová opozice ale vládě vytýká, že málo investuje a zbytečně vydává peníze za nové úředníky.

Celkové vládní výdaje na investice letos klesly o 30 miliard i kvůli zpoždění devíti velkých dopravních staveb. Právě tyto ušetřené desítky miliard na investicích výrazně vylepšily státní rozpočet, který je ve více než padesátimiliardovém přebytku. Kvůli mimořádným platbám do školství je to sice o 30 miliard méně než na konci srpna, ale je to stále podstatně lepší číslo než loni.

Schodky státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Ministr financí dokonce otevřeně připouští, že by Česko mohlo mít po dvaceti letech znovu vyrovnaný rozpočet. „Usiluji o co nejmenší schodek, takže mým snem je určitě vyrovnaný rozpočet. Uvidíme, jak dopadneme,“ říká Andrej Babiš.

K dobré kondici rozpočtu přispěla nízká nezaměstnanost

Vládě kromě seškrtání investic pomáhá i víc než dvouprocentní ekonomický růst a nízká nezaměstnanost. Bez práce je nejméně lidí od srpna 2008. I proto je už teď jasné, že plánovaný 70miliardový schodek je jen virtuální číslo.

„Dá se očekávat, že letošní schodek rozpočtu bude výrazně nižší, než byl původně plánován. Ale jestli to bude vyrovnaný rozpočet, to si musíme ještě několik měsíců počkat,“ odmítá předčasné spekulace premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Některé mimořádné výdaje ještě bilanci rozpočtu zhorší. O téměř miliardu navíc dá vláda letos na vyšší dávky pro zdravotně postižené a další miliardy pošle na zářijové zvýšení platů učitelů a listopadový růst mezd dalších státních zaměstnanců. I zvýšení těchto výdajů o víc než čtyři miliardy by ale měl dosavadní výrazný přebytek rozpočtu pokrýt.

„Jak sociální demokraté, tak Babišovo ANO bude chtít prostřednictvím rozpočtu uspokojit sebe i své voliče,“ předpokládá ekonomický expert opoziční ODS Jan Skopeček. „Vláda sice hojně utrácí na provozu, na platech státních úředníků, ale nedaří se jí investovat,“ vytýká zase Sobotkově kabinetu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ministerstvo financí plánuje příští rok - i přes letošní pozitivní čísla - rozpočet se 60miliardovým schodkem. Zároveň ale tvrdí, že reálný výsledek může být znovu lepší.

  • Stát plánuje příští rok utratit bilion a 305 miliard korun. Odhadované příjmy jsou o 60 miliard nižší. Schodek se už měnit nemá, zbývá ale dohodnout dílčí přesuny peněz.
  • Na vyšší platy státních zaměstnanců má jít příští rok přes osmdesát miliard korun. Na sociální dávky víc než půl bilionu. Většina z této sumy půjde na důchody, které mají od ledna růst o 200 korun. Průměrná penze tak příští rok podle odhadů ministerstva financí přesáhne 11 600 korun.
  • Vyšší výdaje mají zčásti pokrýt vyšší zisky. Na daních z příjmu chce vláda vybrat 235 miliard - o 25 miliard víc než letos. A zvednout hodlá i výnosy z DPH - na 260 miliard.
  • Rozpočtem na rok 2017 se bude v pondělí zabývat vláda, jednání se zúčastní i prezident Miloš Zeman.