Hledá se podnikatel roku. Má být inspirací i vzorem pro ostatní

Již sedmnáctý EY Podnikatel roku bude Českou republiku reprezentovat na světovém finále v Monte Carlu a porotu soutěže má zaujmout hospodářskými výsledky i výjimečným podnikatelským příběhem. Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, uzávěrka je 21. října.

Soutěž EY Podnikatel roku již sedmnáct let objevuje výjimečné osobnosti, kterým nechybí vize ani odvaha. Podnikatele, kteří se ani přes počáteční nezdary nevzdali a vybudovali stabilní a fungující firmy.

„Úspěšní podnikatelé čím dál více kladou důraz na udržitelný rozvoj svého podnikání a odkaz pro budoucí generace. Vedle hospodářských výsledků sledují i sociální cíle, není jim jedno, v jakém prostředí žijí a chtějí se na jeho rozvoji aktivně podílet,“ říká vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy Magdalena Souček.

Novinkou sedmnáctého ročníku soutěže EY Podnikatel roku je Cena České televize – Podnikatelský přínos kultuře a umění. „Cílem je ocenit osobnosti, které se vedle své podnikatelské činnosti aktivně věnují také podpoře kultury,“ dodává Souček.

Šest kontinentů, padesát zemí

V současné době se EY Podnikatel roku jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje již ve více než padesátce zemí na šesti kontinentech. Soutěží se v kategoriích EY Podnikatel roku České republiky, EY Technologický podnikatel roku, EY Začínající podnikatel roku a EY Společensky prospěšný podnikatel roku. Oceňováni budou i nejlepší podnikatelé v krajích.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách www.podnikatelroku.cz. Na stejných webových stránkách je k dispozici rovněž přihláška pro podnikatele. Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2016.

V loňském ročníku soutěže EY Podnikatel roku dorazilo jen v České republice přes 350 nominací. Celkově bylo v tuzemsku přihlášených 77 podnikatelů z 61 firem. Žen podnikatelek mezi nimi byla přibližně desetina.

Loňským vítězem se v České republice stal Zdeněk Pelc, jehož firma GZ Media je světovou jedničkou ve výrobě gramofonových desek. V celosvětovém klání v monackém Monte Carlu získal letos titul EY Světový podnikatel roku Australan Manny Stul, předseda představenstva a spoluředitel melbournské hračkářské společnosti Moose Enterprise.

O vítězi budou rozhodovat i další držitelé titulu EY Podnikatel roku, jako například František Piškanin (HOPI), Zbyněk Frolík (LINET), Eduard Kučera (AVAST Software) nebo Pavel Juříček (BRANO Group). Porota se řídí mezinárodně platnými pravidly EY a neomezuje se pouze na ekonomická data. Naopak, hodnocení zohledňuje mimo jiné osobnost soutěžícího, jeho čestnost a poctivost, strategickou orientaci či inovace a dopad jeho podnikání.