Nezaměstnaných Američanů je zase víc

Washington - Procento nezaměstaných Američanů v červenci překvapivě stouplo na číslo 8,3. Z červnových 8,2 procenta nezaměstnanost narostla navzdory nečekaně silnému přírůstku pracovních míst, uvedlo americké ministerstvo práce. Akciové a komoditní trhy po zprávě posílily, protože jejich pozornost se zaměřila zejména na příznivý údaj o tvorbě pracovních míst.

Americká ekonomika během minulého měsíce vytvořila 163 tisíc nových pracovních příležitostí, což bylo nejvyšší číslo za posledních pět měsíců. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny na 8,2 procenta a vznikne 100 tisíc pracovních míst.

Stoupající míra nezaměstnanosti navzdory vyšší tvorbě pracovních míst vznikla v důsledku toho, že ministerstvo hodnotí trh práce na základě dvou různých průzkumů. Zatímco podnikatelé předpokládali překvapivě silný nárůst počtu nových pracovních míst, z průzkumu u domácností vyplynulo, že práci má méně lidí. Ekonomové přitom považují za spolehlivější průzkum mezi podnikatelskou sférou.

Robert Dye, hlavní ekonom společnosti Comerica 

„Je to zpráva obsahující dobrou i špatnou informaci. Pokud dokážeme udržet oživení tvorby pracovních míst ze slabosti v předchozích několika měsících, přinese to velkou úlevu. Špatnou zprávou je ale nárůst míry nezaměstnanosti… Zpráva neposkytuje jasný signál ohledně dalšího postupu americké centrální banky (Fed).“

Vývoj nezaměstnanosti v USA v červenci 2012
Zdroj: ČT24/U.S. Bureau of Economic Analysis

Hospodářství Spojených států v letošním druhém čtvrtletí stouplo o 1,5 procenta, tedy nejpomalejším tempem od loňského třetího čtvrtletí. Předseda rady ekonomických poradců Bílého domu Alan Krueger minulý týden zdůraznil, že americká ekonomika navzdory slabému druhému čtvrtletí pokračuje v růstu. Připustil však, že k posílení tvorby nových pracovních míst je zapotřebí rychlejší růst ekonomiky.