Koblic: Pražská burza má mnoho nabídek na koupi

Praha - Navzdory četným nabídkám ze strany evropských i světových burz pražská burza v současné době na prodej není. V dnešních otázkách Václava Moravce to řekl její generální ředitel Petr Koblic. Akcionáři burzy podle něj buď věří v další zvyšování její hodnoty, nebo věří, že by její fúze s některým ze zahraničních trhů neprospěla byznysu.

Koblic nicméně nevylučuje možný prodej pražské burzy v budoucnu. „Až akcionáři dospějí k názoru, že je dobré pražskou burzu nyní prodat, tak nevylučuji, že může být těmito akcionáři prodána. Stát se to může kdykoli,“ řekl. Dodal však, že v příštích měsících k tomu pravděpodobně nedojde.

Cena burzy podle se vyvýjí spolu s celým trhem. Nejdražší byla loni na podzim, pak následoval pokles trhu. Hodnotu burzy by mohla zvýšit primární emise akcií některé velké společnosti. Tou mohla být třeba chstaná privatizace Letiště Praha. Vláda však nakonec rozhodla o jejím přímém prodeji.

Po vstupu těžební společnosti NWR, již tedy letos podle Koblice další rozsáhlý úpis čekat nelze. Mohou ale přijít emise v nižším objemu. Z dalších firem patřících státu jmenoval šéf pražské burzy nákladní divizi Českých drah ČD Cargo či minoritní podíl v provozovateli tuzemských ropovodů MERO. Přes kapitálový trh by podle něj bylo možné prodat i národní podnik Budvar, pokud by belgická pivovarnická skupina InBev koupila amerického konkurenta Anheuser-Busch, díky čemuž by se prý vyřešily spory o ochranné známky.

Pražskou burzu, která letos oslavila 15 let obchodování s cennými papíry, v roce 1992 založilo 12 československých bank a pět brokerských společností. Burza loni meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk více než o třetinu na 198,5 milionu korun. Akcionářům z něho rozdělila dividendu 620 korun na akcii před zdaněním po minulé dividendě 490 korun.