Finanční správa zvyšuje tlak na firmy, přibývá i daňových exekucí. A výnos roste

Daňové kontroly a exekuce (zdroj: ČT24)

Firmy zaplatily letos za prvních sedm měsíců na dani z příjmů právnických osob o 10,5 miliardy korun více než loni. Částka téměř 94 miliard byla nejvyšší za posledních osm let. Zároveň postupně klesají daňové nedoplatky. Vyššímu výběru daní pomáhá nejen ekonomický růst, ale také výrazné zpřísnění výběru daní. Stoupá i počet daňových exekucí.

Finanční správa tvrdí, že dlužníky varuje. Pokud však své resty nevyrovnají, nastupuje daňový exekutor se zajišťovacím příkazem. Tedy s možností exekuce majetku.

Buď je (zajišťovací příkaz) okamžitě vykonatelný, a nebo může mít daňový poplatník tři dny na jeho uhrazení.
Martin Janeček
ředitel Finanční správy

Někdy i v okamžiku, kdy se daňový exekutor dostaví, dojde ihned k úhradě, říká koordinátor daňových exekutorů Pavel Petrovic. Jindy však dojde k zabavování majetku. Jen v Praze byl zabaven majetek v hodnotě 680 milionů korun.

Exekuce 1
Zdroj: ČT24

Počet exekučních příkazů stoupl od ledna do července o sedm a půl tisíce. A oproti roku 2014 dokonce o 17,5 tisíce. Ministerstvo financí tvrdí, že přísnější daňové kontroly mají výrazný vliv i na celkový výběr daní. A to nejen na výběr z daně z přidané hodnoty, ale také na inkaso daně z příjmu firem.

Exekuce 2
Zdroj: ČT24

Jen za loňský rok vymohla finanční správa na daňových nedoplatcích skoro 12 miliard. To je o tři čtvrtě miliardy lepší číslo než v roce 2014.

A vyšší výběr daní pokračuje i letos.

Exekuce 4
Zdroj: ČT24

Za vyšší výběr daní teď vládu pochválil i prezident Miloš Zeman. „Boj proti daňovým únikům je samozřejmě spojen s rychlým růstem ekonomiky. Takže dohromady vzniká synergický efekt,“ uvedl. 

Příliš drsný postup?

Podle některých podnikatelských svazů je ale v některých případech finanční správa při posuzování toho, co je daňový nedoplatek, až příliš přísná. „Je pravda, že ta přísnost se může někdy přelít i do určité míry šikany. Někdy nestačíme kroutit hlavou,“ uvedl šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček. 

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček pak říká, že k nim „ze strany podnikatelů doléhají hlasy, že ten tlak ze strany finančních úřadů je nadprůměrný, že otravuje, že komplikuje život“.

Janeček tomu oponuje vyjádřením, že se zaměřují na karuselové a podvodné podnikání. Také díky lepšímu výběru daní stát letos zatím hospodaří s přebytkem více než 75 miliard korun. A přísné kontroly daňových nedoplatků včetně daňových exekucí budou pokračovat.