Vepřové maso zdražilo a zvedá ceny uzenin. Až o deset procent

Nové značení masa, rostoucí ceny (zdroj: ČT24)

U jatečních prasat vyskočily ceny jen za poslední čtvrtletí o 25 procent. Zpracovatelé varují, že tak výrazné zdražení vstupní suroviny může přinést i zdražení uzenin, a to zhruba o deset procent. Ceny masa stoupají v celé Evropě, zákazníci to zřejmě pocítí už během následujících týdnů.

„Důvodem je pokles stavu prasat v celé Evropě na konci roku 2015. Zároveň se daří poměrně dobře vývozu, takže tím dochází k odčerpání masa z evropského trhu a k poklesu nabídky,“ uvedl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Kratina. 

Vepř
Zdroj: ČT24

Výkyvy v cenách vepřového jsou poměrně časté – během jednoho roku maso obvykle zdraží i zlevní několikrát. Nárůst o čtvrtinu jen během posledních tří měsíců je ale neobvyklý.

U nás je situace ještě dramatičtější, protože pokles živočišné produkce v posledních desetiletích byl významný a domácí suroviny tady skutečně není mnoho.
Jan Katina
výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa

Plánované zvýšení cen v praxi znamená, že třeba kilo šunky od kosti může podražit o více než dvacet korun.

Zdražení vepřového ale vítá například resort zemědělství. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) trpěli v Česku producenti vepřového masa dlouhodobě nízkými výkupními cenami. Kilo masa prodávali i několik korun pod výrobními náklady. Teď se situace podle něj mění k lepšímu.

Vepř
Zdroj: ČT24

Meziroční inflace v červenci zrychlila tempo na půl procenta z červnových 0,1 procenta. K růstu přispělo zdražení zeleniny, alkoholu a dovolených. Zároveň se zmírnilo zlevňování potravin. Spotřebitelské ceny rostly rychleji, než očekávali analytici.