Španělsko a Itálie daly STOP spekulativním prodejům akcií

Madrid/Milán – Silný propad na akciových trzích vyústil ve Španělsku k zákazu prodejů akcií nakrátko, tedy obchodů, v nichž investoři spekulují na pokles cen. Ztráty na trzích se ale po těchto zásazích ještě prohloubily, protože se zvýšily obavy z problémů v eurozóně. V menší míře se k zákazu prodejů uchýlila také Itálie.

Španělský úřad pro dozor nad finančními trhy zakázal investorům „short-selling“ všech španělských cenných papírů včetně derivátů na tři měsíce a uvedl, že toto opatření by mohl prodloužit i za tento termín. Italský regulační úřad Consob o chvíli dříve oznámil zákaz krátkých prodejů pro akcie bank a pojišťoven, avšak jen do 27. července.  

Obchodníci poukazují na to, že zákaz „short-sellingu“ zvýší na trhu nejistotu a podpoří spekulace o potížích bank a dalších odvětví. „Naznačuje to, že regulační úřady chtějí chránit akcie, zejména akcie bank, takže vzrostou spekulace, že čekají něco nebo mají informace o něčem, o čem zatím trh neví,“ řekl agentuře Reuters jeden londýnský makléř. 

K zákazu těchto postupů se některé země eurozóny nakrátko uchylovaly už v roce 2010 po vypuknutí řecké dluhové krize. Loni v létě s novou vlnou otřesů na trzích zákazy prodejů znovu zavedly Itálie, Francie, Španělsko, Belgie a Řecko, propady to ale nijak nezastavilo. Na trzích se naopak snížila likvidita, což rozsah cenových pohybů ještě zvýšilo.

Hlavní index madridské burzy dnes v reakci na problémy Španělska propadl zhruba o procento. A podobné to bylo i na dalších evropských trzích. Britský FTSE 100 ztratil oproti pátku více než dvě procenta. Německý DAX uzavřel dokonce o 3,18 procenta níže poté, co propadly všechny tituly v jeho bázi. Nervozita se přenáší i do Spojených států. Kolem 18:00 středoevropského času ztrácely hlavní indexy Dow Jones a S&P 500 více než procento.