Půjčkou chtěl stát mladým usnadnit bydlení. Většina s žádostí zatím neuspěla

Události ČT: Výhodné půjčky pro mladé, žadatelé ale mají problém splnit podmínky (zdroj: ČT24)

I když jsou úrokové sazby u hypoték rekordně nízko, s vlastním bydlením chtěl mladým rodinám prostřednictvím výhodného úvěru pomoct i stát. O fond, který měl letos rozdělit sto milionů korun, je ale minimální zájem, překážkou jsou navíc podmínky, přes které se řada lidí nedostane. Zatím tak stát v souhrnu půjčil 1,2 milionu korun.

Projekt počítal s tím, že si lidé do 36 let s dětmi mladšími šesti let budou moci výhodně půjčit na bydlení. Maximální částka, kterou mohou v rámci úvěru získat, je 600 tisíc korun. Příliš velký zájem program nevzbudil. Na státní fond dorazilo za první měsíce provozu zatím 28 žádostí.

Stát navíc vyhověl jenom ve dvou případech, Fond přitom počítal s tím, že během roku uspokojí zhruba 160 žádostí. Největším problémem je, že lidé, kteří by si ke státní půjčce vzali ještě třeba hypotéku, potřebují ručení, které většinou nemají.

Podmínky státní půjčky na bydlení pro mladé
Zdroj: ČT24

„Program nesplňuje očekávání, která jsme v prvopočátku měli,“ poznamenal ředitel Státního fondu rozvoje bydlení František Hadáček. „Celou věc analyzujeme a ve chvíli, kdy proběhne hodnocení, což bude nejdřív po ročním běhu programu, tak přijmeme opatření, na základě kterých by se případně přistoupilo ke změně,“ dodal.

Kombinace státní půjčky s běžnou hypotékou se přitom nabízí. Ze státní půjčky si totiž lidé smějí zaplatit nanejvýš polovinu celkových výdajů na bydlení. Pokud by rodina získala maximální možnou částku, muselo by to být za bydlení maximálně v ceně milion dvě stě tisíc korun. Za takovou sumu se ale například v Praze a Brně dá koupit byt jen stěží. Pořízení bytu nebo domu tak vyjde podstatně dráž.

„My jsme hodně cílili na rodiny na venkově, kde by částky měly být dostačující,“ podotkla náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Podle developerů průměrný věk kupujícího klesá

Zájem o bydlení je přitom mezi mladými enormní. Dokazují to i průzkumy developerských společností, které tvrdí, že průměrný věk kupujících v posledních letech klesá. „Zatímco v roce 2009 byl průměrný věk kupujících kolem 46 let, v letošním roce už je to 38 let,“ uvedla mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Vlastní bydlení pak mladí shánějí především ve velkých městech. Největší zájem je pak o regiony, kde je i dostatek práce a kde jsou tím pádem ale byty nejdražší.