Lotyšsko by mohlo příští rok splnit kritéria vstupu do eurozóny

Riga – Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by Lotyšsko na počátku příštího roku mohlo být schopné splnit kritéria pro vstup do eurozóny. MMF pochválil pobaltskou republiku také za dokončení tříletého programu zvyšování daní a snižování výdajů, přestože krize snížila v roce 2009 hrubý domácí produkt země o pětinu. Země rovněž udržela kurz své měny navázaný na euro.

Navzdory hluboké krizi, která otřásá eurozónou, Lotyšsko považuje zavedení eura za bezpečnější, než aby si ponechalo svoji vlastní měnu lat. Za bezpečnější považuje přijetí eura pro Lotyšsko i MMF, protože sníží rizika z vývoje směnných kurzů, sníží úrokové sazby a posílí stabilitu finančního sektoru.   

Fond však vyzval Lotyšsko k urychlení refinancování dluhu 7,5 miliardy eur (190 miliard Kč) půjčkami na mezinárodních dluhových trzích. Tyto peníze získala země od zahraničních věřitelů k přežití globální finanční krize. Země by také měla pokračovat ve strukturálních reformách a udržet si fiskální disciplínu.   

Lotyšsko má za cíl připojit se k eurozóně v roce 2014. Země by měla splnit Maastrichtská kritéria týkající se stability měnového kurzu, rozpočtového deficitu i národního dluhu. Obtíže by mohlo způsobit splnění kritéria týkajícího se inflace a dlouhodobých úrokových sazeb ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie. MMF očekává podle současných předpovědí splnění kritéria inflace v prvním čtvrtletí 2013.   

Fond vyzval vládu, aby zvýšila své půjčování na mezinárodních trzích kvůli refinancování svého dluhu. Lotyšsko musí v příštích čtyřech letech splatit dluh 3,9 miliardy eur, z toho letos a příští rok musí zaplatit MMF 1,1 miliardy eur, v letech 2014 a 2015 Evropské unii 2,2 miliardy eur a v roce 2014 eurobondy za 400 milionů eur, napsala agentura Reuters.