Ceny bytů v Praze rostou, jinde dál klesají

Praha - Nabídkové ceny tuzemských bytů v letošním druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím obdobím vzrostly o 1,7 procenta. Podobně jako na začátku roku táhla růst hlavně Praha. Mimo hlavní město nabídkové ceny dál klesaly. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad. Nabídkové ceny se nicméně na trhu často liší od cen, za které se byty nakonec skutečně prodají.

V metropoli se ceny bydlení v prodejních nabídkách od dubna do konce června zvýšily o 4,5 procenta. To je nejvyšší růst od třetího čtvrtletí 2008, tedy od doby, kdy na Evropu začala doléhat finanční krize. Mimo Prahu naopak nabídkové ceny bytů pokračovaly v poklesu, a to o 0,8 procenta.

Nejnovější čísla o prodejních cenách má Český statistický úřad k dispozici zatím jen za první čtvrtletí. Zatímco nabídkové ceny i v tomto období vykázaly díky hlavnímu městu růst, tržní ceny bydlení od ledna do konce března naopak klesaly. V případě starších bytů o 4,7 procenta, u novostaveb o 2,6 procenta.

Stavebnictví padá už od roku 2010

Špatná situace na realitním trhu se odráží i ve vývoji stavební produkce. Ta vytrvale klesá - s výjimkou dvou nepatrných výkyvů způsobených spíš administrativními úpravami statistiky už od začátku roku 2010. V květnu zrychlila pokles na 3,5 procenta. Zahájených bytů ubylo o 26,1 procenta, celkem jich stavebníci začali budovat 2 205. Dokončili jich 2 865, tedy o 41,6 procenta více. Klesá také hodnota nově zahájených staveb.

„Nejen že domácnosti mají méně peněz; problém je ještě jinde. Totiž ti, kdo chtěli v minulosti spekulovat na růst cen bytů a pořizovali si druhý a další byt kvůli spekulativnímu pronájmu, tak již povětšinou učinili. Ti, kdo budou chtít spekulovat v budoucnu, nyní vyčkávají v naději, že ceny ještě poklesnou. A zatřetí na trhu je mnoho volných bytů čekajících na kupujícího ještě z předkrizových let před rokem 2008. Tudíž developeři jsou nuceni nové projekty odkládat,“ vysvětlila ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.