Odbory: Propuštěným horníkům na Mostecku by měl stát platit jako těm z OKD

Zprávy v 16: Odbory chtějí kompenzace pro propuštěné horníky na Mostecku (zdroj: ČT24)

Horníci, kteří přijdou v souvislosti s útlumem těžby na lomu ČSA na Mostecku o práci, by měli dostat kompenzace podobné těm u horníků z OKD. Od státu to požadují odboráři spolu se zaměstnavateli. Úmyslu je však nakloněna jenom část vládní koalice, zásadně proti je šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

„Požadujeme se zaměstnavateli, aby se vláda postavila čelem a kompenzace vyřešila co nejlépe, tak jak to bylo v případě OKD,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Horníci na Mostecku budou po rozhodnutí vlády neprolomit limity těžby podle odborů dlouhodobě bez práce a kompenzace odpovídají vážnosti situace obzvlášť proto, že Ústecký kraj má největší nezaměstnanost.

Vláda rozhodla, že tito zaměstnanci nebudou mít práci. Vláda rozhodla o limitech, tudíž musí nést plnou zodpovědnost.
Josef Středula
předseda Českomoravské konfederace odborových svazů

Sobotkův kabinet už slíbil kompenzace zaměstnancům těžební společnosti OKD. Propuštění pracovníci černouhelné firmy OKD z Moravskoslezského kraje mají získat až osm tisíc korun měsíčně, a to na tři měsíce až pět let podle odpracované doby a věku pracovníka. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už tehdy uvedl, že principiálně se mu nelíbí pomoc státu soukromé firmě.

Babiš: Firma vydělává miliardy

O rozšíření příspěvků pro propuštěné horníky na Mostecko tak ve vládě shoda nepanuje. Proti plánu avizovanému premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) je právě Babiš. Kabinet se bude kompenzacemi zabývat na posledním zasedání před vládní dovolenou 27. července.

„Nevidím důvod kompenzovat penězi daňových poplatníků soukromou firmu, když ta firma vydělává miliardy a platí nízké poplatky za uhlí, které patří státu,“ uvedl Babiš. Podotkl, že pokud má ČSSD nějakou dohodu s miliardářem Pavlem Tykačem ve formě kompenzace za neprolomení limitů v lomu ČSA, budou ministři za ANO ve vládě určitě přehlasováni.

Premiér ale už dříve řekl, že finanční příspěvek je jenom logickým krokem. „Pokud vláda na jednu stranu rozhodla o tom, že se nebude pokračovat v těžbě, tak na druhou stranu by regionům měla pomoci a tohle je jakási forma příspěvku,“ uvedl.

Podle Severní energetické, kterou ovládá Tykač, se postupný útlum dotkne víc než tisíce lidí. Kompenzace by se mohla týkat asi 1900 lidí.