Britové hrozí uzavřením hranic pro přistěhovalce

Londýn - Pokud bude Řecko vytlačeno z eurozóny, mohla by Británie uzavřít pro tamní přistěhovalce hranice. Podle britského premiéra Davida Camerona je země připravena udělat „vše, co je potřeba“, aby zabránila velkému přílivu obyvatel ze států, které by opustily eurozónu.

Restrikce pouze v případě mimořádných tlaků na systém

Cameron uvedl, že restrikce by byly zavedeny jen v případě „mimořádných tlaků“ na systém. Jeho výroky jsou nicméně překvapivé, protože občané zemí EU (až na dočasné výjimky) mají právo žít a pracovat po celé unii, poznamenal dnes list Financial Times.

Britský premiér David Cameron

„Právní pozice je taková, že v případě mimořádných tlaků a napětí je možné omezit migrační pohyb, ale samozřejmě doufáme, že se to nestane. Byl bych připraven udělat vše, co je potřeba, abych udržel naši zemi v bezpečí, náš bankovní systém silný a ekonomiku silnou.“

V Británii se již objevily obavy z přílivu přistěhovalců ze zemí, jako je Řecko a Španělsko, v případě, že se jejich hospodářství bude dále zhoršovat. V květnu ministryně vnitra Theresa Mayová připustila, že ministerstvo připravuje kvůli krizi v eurozóně plány pro případ velkého zvýšení imigrace nejen z Řecka, ale i z dalších zemí EU.

Řecká reakce na sebe nenechala dlouho čekat

Řečtí socialisté (PASOK), kteří jsou součástí nové řecké vlády, britského ministerského předsedu obvinili z urážky Atén. Strana ministra financí Evangelose Venizelose uvedla, že Cameron by raději měl vysvětlit skandál kolem manipulací s úrokovými sazbami v britském bankovním sektoru, místo aby strašil trhy řečmi o omezování imigrace.

PASOK rovněž Camerona vyzval, aby se od svých údajných komentářů buď distancoval, nebo je uvedl na pravou míru. „Má Británie, která není členem eurozóny, takový zájem na jednotě a stabilitě eurozóny, že vyhrožuje restriktivními opatřeními, která porušují všechny principy, základní svobody a pravidla Evropské unie?“ uvedla strana v prohlášení.

Generální tajemník řeckého ministerstva zahraničí Jannis-Alexis Zepos se sešel s britským velvyslancem v Aténách a řekl mu, že takové poznámky, jaké vyřkl Cameron, by mohly ohrozit atmosféru důvěry, které je zapotřebí při řešení evropské krize.