Nezaměstnanost opět klesla a je nejníže od roku 2008. Pomohly sezonní práce

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla z květnových 5,4 procenta na 5,2 procenta. Uchazečů o práci bylo zhruba 384 tisíc, nejméně od prosince 2008. Nezaměstnanost vytrvale klesá od února, meziročně se snížila o jeden procentní bod. Zaměstnavatelé v červnu nabízeli nejvíce volných pracovních míst od září 2008.

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal uvedl, že červen je měsíc, kdy je sezonnost na trhu práce nejlepší – začínají letní brigády, naplno běží práce v zemědělství či stavebnictví. Zároveň mezi nezaměstnané neproudí absolventi, kteří prozatím nenašli místo. K tomu dochází spíše v červenci, srpnu a září.

Nadále však pomáhá i pokračující růst ekonomiky. Jinak ale trh práce začíná narážet na svoje limity. Volných pracovních míst je sice 134 tisíc, tedy nejvíce od září 2008, ale firmy mají problém najít vhodné kandidáty. Logickým krokem je proto zvyšování mezd. Poprvé od intervencí ČNB se letos firmám snižuje ziskovost právě na úkor růstu platů, uvedl Dřímal. V následujících měsících očekává, že míra nezaměstnanosti by mohla v letních měsících mírně vzrůst, ale na podzim by se měla dostat zpátky na 5,2 procent.

„V prosinci podíl nezaměstnaných dosáhne 5,7 procenta, což bude o půl procentního bodu méně než v prosinci 2015,“ odhaduje ekonom.

Zlepšování není rovnoměrné

Za poklesem stojí podle úřadu stejně jako v předchozích měsících posilování české ekonomiky či sezonní práce. „Zároveň se rozběhla turistická sezona,“ doplnila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Volných míst v nabídce úřadu v červnu přibylo téměř o 5000.

V jednotlivých regionech je nezaměstnanost opět nejnižší v Plzeňském kraji, kde činila 3,7 procenta. Nejvyšší je v Ústeckém kraji s 8,3 procenta. 

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek upozornil, že pokles nezaměstnanosti není rovnoměrný. „Zatímco ve středočeských okresech Beroun, Kladno, Kolín či Mělník klesl podíl nezaměstnaných za poslední dva roky o více než dva procentní body, na Vysočině, v Karviné a Ostravě bylo snížení nezaměstnanosti méně výrazné,“ řekl Marek.

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci června okresy Rychnov nad Kněžnou (1,9 %), Praha-východ (2 %) a Jindřichův Hradec (2,6 %). Nejvyšší naopak byla v okresech Most (11 %),
Karviná (10,6 %) a Ústí nad Labem (9,7 %).

Trh práce se vyvíjí přiznivě

Hlavní ekonom ING pro ČR Jakub Seidler odhaduje, že míra nezaměstnanosti by se za celý letošní rok měla dostat k 5,6 procenta, tedy téměř o jeden procentní bod pod hodnotu minulého roku.

„Trh práce se tak v posledních dvou letech vyvíjí nad očekávání příznivě a v řadě odvětví je již problém najít vhodnou pracovní sílu. Vzhledem k tomuto vývoji a mírně zpomalující dynamice průmyslu bude prostor pro další pokles míry nezaměstnanosti v příštím roce již relativně malý,“ předpokládá Seidler.  

Také Pavel Sobíšek z UniCredit Bank se domnívá, že snižování podílu nezaměstnaných ve zbytku roku přibrzdí. „Pod hranici pěti procent zřejmě podíl nezaměstnaných neklesne ani v jednom ze zbylých měsíců a v prosinci skončí odhadem na 5,6 procenta,“ dodal Sobíšek. I takový výsledek podle něj znamená, že si Česko podle měření Eurostatu udrží pozici země s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU.

Vývoj na trhu práce (zdroj: ČT24)

Dobrá zpráva pro zaměstnance, horší pro firmy

Podle hlavního ekonoma ČSOB Petra Dufka je stále se zvyšující tlak na tuzemském trhu práce dobrou zprávou pro zaměstnance, ale méně příznivou zprávou pro firmy. Podniky nabízejí nejvíce volných míst od roku 2008. „Z nichž většina nejspíše zůstane i v dalších měsících neobsazena. Ať už proto, že není zaměstnance pomalu kde brát, nebo proto, že nabízená mzda je neatraktivní,“ řekl Dufek. 

Ekonomika se blíží stavu plné zaměstnanosti, a tak spíše než co jiného můžeme očekávat další zrychlení mzdového růstu.
Petr Dufek
hlavní ekonom ČSOB

Podle Daniely Milučké z Raiffeisenbank se trh práce díky pokračujícímu solidnímu růstu české ekonomiky přibližuje k úrovním z doby před finanční krizí. Počet volných pracovních míst se dostal na osmileté maximum a podíl nezaměstnaných na sedmileté minimum.

V některých firmách chybějí lidé (zdroj: ČT24)

Úřad práce ČR uvedl, že v červnu byla tradičně velká poptávka po technických profesích napříč všemi obory (slévač, svářeč, seřizovač, obsluha CNC strojů…). Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkali s problémem najít kvalifikované zaměstnance.