Evropská komise navrhla zemím EU podpis obchodní dohody s Kanadou

Evropská komise navrhla členským státům EU podpis nové obchodní dohody s Kanadou. Komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi EU a Kanadou (CETA) by mohla být podepsána na summitu Unie a Kanady letos v říjnu. Poté by platila v prozatímním režimu.

Komise totiž ve snaze urychlit přijetí smlouvy navrhla proces, který předpokládá ratifikaci textu také parlamenty členských zemí Unie. Souhlasit musí pochopitelně i vlády zemí EU a
též europarlament.

CETA je chápána jako takzvaná smíšená smlouva, kterou Kanada uzavírá zároveň s EU i jejími členskými zeměmi.

Ještě nedávno přitom Juncker takovou možnost odmítal. Podle právního názoru unijní exekutivy totiž všechny oblasti kryté smlouvou patří do kompetence EU a ratifikace v jednotlivých zemích by tak nemusela být potřeba. Otázkou se v případě podobné obchodní smlouvy mezi EU a Singapurem už zabývá Evropský soudní dvůr.

Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová řekla, že smlouva každoročně ušetří firmám stovky milionů eur na celních a dalších poplatcích. V podkladech pro média je v prvním roce uvedena částka 400 milionů eur (skoro 11 miliard Kč), která by postupně měla
narůst až na 590 milionů eur (skoro 16 miliard Kč) ročně.

Malmströmová: Neslevujeme ze svých bezpečnostních a zdravotních standardů

Už v dubnu po jednání se svou kanadskou partnerkou Chrystií Freelandovou uvedla eurokomisařka, že CETA zvýší vzájemnou obchodní výměnu ročně o 23 procent, což odpovídá 26 miliardám eur (přes 700 miliard korun).

Odstranit by CETA měla už od prvního dne platnosti naprostou většinu cel a průmyslových poplatků mezi osmadvacítkou a Kanadou a vytvořit velký trh pro služby, zboží i investice. Odstraňovány mají být i další takzvané technické překážky obchodu, třeba přijímáním shodných standardů a podobně. Malmströmová zároveň zdůraznila, že EU neslevuje ze svých bezpečnostních a zdravotních standardů či ochrany zákaznických práv.

Z velké části by smlouva měla otevřít trh se zemědělskými komoditami a Kanada mimo jiné uzná například některé evropské standardy pro automobily, což by mělo zjednodušit export aut.

CETA je také první obchodní dohodou, v níž se Kanada zavázala připustit zahraniční dodavatele do veřejných zakázek i na úrovni provincií, teritorií a municipalit, které rozdělují největší objem veřejných prostředků přes veřejné zakázky.