Obří spojení burz získalo souhlas londýnských akcionářů. Schvalování ale zdaleka nekončí

Akcionáři provozovatele Londýnské akciové burzy (LSE) schválili plán sloučení s německou burzovní skupinou Deutsche Börse. Podniky se na transakci v hodnotě 27 miliard dolarů (657 miliard korun) dohodly letos v březnu. Na fúzi akcionáři trvají i přesto, že se Británie v červnovém referendu rozhodla odejít z Evropské unie.

LSE uvedla, že plán na sloučení získal na pondělní mimořádné valné hromadě více než 99,89 procenta hlasů. Fúzí má vzniknout jeden z největších provozovatelů trhů s cennými papíry na světě.

Vítězství takzvaného brexitu v britském referendu vyvolalo otázky, jak se případné spojení obou burzovních skupin uskuteční. Podniky ale tvrdí, že brexit jejich plány nijak zásadně neovlivní.

Deutsche Börse
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

Německý úřad: Ústředí by nemělo být v Londýně

Německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin se však kvůli odchodu Británie z EU vyslovil proti tomu, aby spojená burzovní skupina měla ústředí v Londýně. Britská metropole by navíc podle šéfa úřadu neměla zůstat centrem obchodování s finančními instrumenty denominovanými v eurech. Tyto obchody by se prý měly přesunout do EU, například do německého Frankfurtu.

„Je obtížné si představit, že nejdůležitější burzovní platforma v eurozóně by byla řízena z ústředí mimo EU,“ řekl minulý týden šéf úřadu BaFin Felix Hufeld. „Určitě tu bude třeba přistoupit ke změně,“ dodal.

Schvalovací proces stále probíhá

Velká burzovní fúze má před sebou ještě několik kroků, na kterých se může zadrhnout. Po akcionářích londýnské burzy budou o týden později hlasovat i investoři z Frankfurtu. Krok pak musí schválit rovněž regulační úřady v obou zemích. A právo veta má také spolková země Hesensko, pod níž Frankfurt náleží, a také Brusel.