Schwarzenberg: Evropu čeká federalizace

Praha - Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) má jasno, Evropa se federalizaci nevyhne. Svůj názor vyjádřil po setkání se svým belgickým kolegou Didierem Reyndersem, který s českým kolegou stanovisko sdílí. Federalizace bude pro Evropu nutná, aby obstála v krizi.

Společná měna bez rozpočtové politiky byla chybou

Podle českého ministra bylo chybou přijímat společnou měnu bez společné rozpočtové politiky. Nyní se tomu EU nevyhne. V českém zájmu podle Schwarzenberga je, aby se Evropa nerozštěpila.

Eurozónu i celou sedmadvacítku ohrožuje hlavně řecká krize. Vysoké dluhy ale trápí i další státy především jižního křídla EU. Názor české vlády na rozpočtovou politiku EU není jednotný, Schwarzenberg v tomto ohledu nemá podporu ODS.

Federace by znamenala složený stát. Státní moc by byla rozdělena mezi federální orgány a orgány členských států, právním základem by byla ústava. Obyvatelé federace by disponovali dvojím občanstvím.

Evrospká unie
Zdroj: ČT24

Evropa se utápí v krizi, problémy, které se v posledních letech vyhrotily, vedou mnohé státníky k razantním myšlenkám. V Řecku to byla strana SYRIZA, která by se po své výhře ve volbách nebála poslat celou finanční pomoc zemi ke dnu. Pohledy na krizi se různí, každý vidí hlavní důvod v něčem jiném a každý má na krizi také jiný recept, pokud tedy nějaký recept vůbec má.

Strach z vývoje v Evropě mají i manažeři, pouze jeden z deseti očekává ekonomický růst. Světové firmy se na letošek dívají optimisticky. Dvě třetiny z nich letos očekávají ekonomický růst. V Evropě jsou ale očekávání podstatně horší.