Evropská unie o rok prodloužila sankce vůči Krymu. Týkají se zboží i investic

Evropská unie o rok prodloužila sankce vůči  Krymu. Poloostrov byl anektován Ruskem v roce 2014. Dříve patřil pod Ukrajinu. Anexe nebyla mezinárodně uznána, sankce se týkají dovozu zboží z Krymu, investic na něm i turistiky. Budou platit do 23. června 2017.

Na základě přijatých sankcí není možné do EU dovážet žádné výrobky pocházející z Krymu. Evropští občané i firmy mají zakázáno nakupovat nemovitosti na poloostrově, financovat krymské společnosti nebo jim poskytovat jakoukoli jinou pomoc.

Evropské výletní lodě pak nesmí kontaktovat přístavy na Krymu, s výjimkou případu nouze. A do oblasti rovněž nesmí být dováženo určité zboží, které by místní firmy mohly využít v oblasti dopravy, telekomunikací a energetiky a v souvislosti s těžbou ropy, zemního plynu a jiných nerostných zdrojů. EU v prohlášení o prodloužení sankcí rovněž opakovaně označila anexi ukrajinského poloostrova Ruskem za protiprávní a uvedla, že Krym do budoucna neuzná jako součást Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin reagoval na nejnovější krok unie vyjádřením, že Rusko se snaží o kompromisy a nechce návrat ke studené válce. 

Budou prodlouženy sankce i vůči Rusku?

Agentura Reuters uvedla, že v příštím týdnu se očekává prodloužení – do konce roku 2016 - širších ekonomických sankcí vůči Rusku za jeho roli v ukrajinské krizi.

Ruský prezident Putin v pátek vyzval evropské vůdce, aby vylepšili vztahy s Moskvou navzdory sankcím. Evropská unie by podle něj měla projevit pružnost. Putin chce, aby země dosáhla ročního hospodářského růstu ve výši čtyř procent, uvedl v Petrohradě na mezinárodním ekonomickém fóru. Evropa je stále klíčový partner Ruska, dodal.

Putin při projevu na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě
Zdroj: ČTK/AP

Na fórum opět přijeli západní vůdci

Evropská unie by podle Putina měla „ukázat flexibilitu“ a zvážit zájmy unijních investorů, kteří s Ruskem chtějí obchodovat. Evropská unie podle něj zůstává klíčovým obchodním partnerem Ruska a Rusové nejsou na Evropu naštvaní, dodal.

Západní vůdci a zástupci společností dorazili letos na petrohradské fórum po dvouleté pauze, která byla považovaná spíše za bojkot, poznamenala agentura AP. 

Hostem třídenního petrohradského fóra byl například šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, italský premiér Matteo Renzi, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a další celebrity. Ruské špičky si podle agentury TASS od fóra slibují, že vdechne nový život do vztahů mezi Ruskem a Evropou.

Vztahy mezi EU a Ruskem se citelně zhoršily v roce 2014 v důsledku ukrajinské krize a ruské anexe Krymu. Na evropské sankce Rusko reagovalo vlastní sérií hospodářských protiopatření.